1 av 3
- Foto: foto: Scanpix
2 av 3
- Foto: foto: Leif R Jansson/Scanpix
3 av 3
- Foto: foto: Bengt Dobrin, Scanpix Sweden

Larm om smittat kött skrämmer inte svensken

Köttproducenten Scans import av finska smågrisar hotar enligt kritikerna att smitta svenskt kött med salmonella. Men svenska konsumenter kommer troligen inte bojkotta produkterna.


Importen kan vara ett regelbrott

När Djurrättsalliansen för två år sedan avslöjade de vidriga villkoren på drygt 100 grisfarmar togs en ny grundcertifiering fram. Denna innebär att varje enskild gris som en gård tar emot måste vara certifierad, vilket ska ge en större kontroll övr smittoriskerna. Kritikerna menar att Scans import sätter dessa regler ur spel och öppnar för smittospridning i svenskt fläskkött.

Den 17 februari inledde Scan importen av 900 smågrisar till Sverige, för att svara på en ökad efterfrågan hos uppfödarna. Enligt Svenska Dagbladet rasar nu organisationerna LRF:s Svenskt sigill och Sveriges Djurbönder. Kritiker menar att import av detta slag skulle vara ett brott mot den överenskommelse som hållit svenskt fläskkött fritt från antibiotika och smittor som salmonella.

Frågan är nu om svenska konsumenter kommer att bojkotta Scans produkter. Gunilla Jarlbro, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet, säger att larm som dessa endast har kortsiktiga effekter på konsumtionen.

– Det är vad forskningen visar. Man har lärt sig som konsument att det som är riskfyllt i dag är okej i morgon. Efter ett tag är vi oftast tillbaka i våra vanliga konsumtionsmönster, säger hon till Nyheter24.

Hon menar att informationen kring larm om livsmedel oftast kan vara oklar och överdrivas i mediernas strävan efter säljande löpsedlar.

– Men det krävs två för en tango, vi kan inte bara skylla på medierna utan också på källorna. När larmet om akrylamid i livsmedel kom ut, tycker jag att informationen från forskare och myndigheter var dålig. Vi kan inte begära att landets reportrar har spetskompetens inom alla riskfyllda områden.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.