Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Larm om smittat kött skrämmer inte svensken

- 15/03/2012, 14:54 -
1 av 3

foto: Scanpix

2 av 3

foto: Leif R Jansson/Scanpix

3 av 3

foto: Bengt Dobrin, Scanpix Sweden

Köttproducenten Scans import av finska smågrisar hotar enligt kritikerna att smitta svenskt kött med salmonella. Men svenska konsumenter kommer troligen inte bojkotta produkterna.

Den 17 februari inledde Scan importen av 900 smågrisar till Sverige, för att svara på en ökad efterfrågan hos uppfödarna. Enligt Svenska Dagbladet rasar nu organisationerna LRF:s Svenskt sigill och Sveriges Djurbönder. Kritiker menar att import av detta slag skulle vara ett brott mot den överenskommelse som hållit svenskt fläskkött fritt från antibiotika och smittor som salmonella.

Frågan är nu om svenska konsumenter kommer att bojkotta Scans produkter. Gunilla Jarlbro, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet, säger att larm som dessa endast har kortsiktiga effekter på konsumtionen.

– Det är vad forskningen visar. Man har lärt sig som konsument att det som är riskfyllt i dag är okej i morgon. Efter ett tag är vi oftast tillbaka i våra vanliga konsumtionsmönster, säger hon till Nyheter24.

Hon menar att informationen kring larm om livsmedel oftast kan vara oklar och överdrivas i mediernas strävan efter säljande löpsedlar.

– Men det krävs två för en tango, vi kan inte bara skylla på medierna utan också på källorna. När larmet om akrylamid i livsmedel kom ut, tycker jag att informationen från forskare och myndigheter var dålig. Vi kan inte begära att landets reportrar har spetskompetens inom alla riskfyllda områden.