Onsdag 23 Jun
Stockholm

Nu kan du skaffa fiendelista på Facebook

Frilansjournalisten Fredrik Wass tycker inte att appen låter som något nytt och revolutionerande.
1 av 3
Frilansjournalisten Fredrik Wass tycker inte att appen låter som något nytt och revolutionerande. Foto: Foto: Johanna Hanno
Tummen upp har länge varit signum för Facebook men nu kan man också ge saker och ting tummen ner - och sätta dem på sin fiendelista.
2 av 3
Tummen upp har länge varit signum för Facebook men nu kan man också ge saker och ting tummen ner - och sätta dem på sin fiendelista. Foto: Paul Sakuma / AP / SCANPIX
Rick Santorum, den mest fiendelistade personen hittills.
3 av 3
Rick Santorum, den mest fiendelistade personen hittills. Foto: Eric Gay / AP / SCANPIX

En ny app till Facebook gör det möjligt att skaffa en "fiendelista". Kan det ge en ny dimension till det sociala mediet som annars bara har en "gilla"-knapp?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Stängdes ned av Twitter

Professor Dean Terry och doktoranden Bradley Griffith presenterade redan i fjol en annan uppmärksammad app som upptäckte borttagna inlägg från twitter, kallad Undetweetable.

Appen rörde dock upp Twitter som till slut tvingade dem att stänga ned.

INTERNET. Goda, glada Facebook där man bara kan "gilla" saker kan vara ett minne blott. Ett nytt tillägg låter dig nämligen lista dina fiender på din profil.

Det kan vara allt från personer till mat och medier. Bland de mest fiendelistade just nu återfinns den republikanske presidentkanditaten Rick Santorum och tevekanalen Fox News, enligt sajten Mashable.

Men frilansjournalisten Fredrik Wass, som bland annat varit sociala medier-korrespondent på Alltid Nyheter, är inte speciellt imponerad.

– Det är svårt att rasa över. Det är inte direkt en ny grej på internet att lista det man ogillar, säger han till Nyheter24.

"Smart att man bara kan gilla"

Han menar att det i stället har att göra med en bredare och mer allmän diskussion om näthat i stort. Och med bakgrund av det hyllar Wass Facebook för att man inte valt att plocka in en "ogilla"-knapp eller liknande.

– Jag tycker de är smarta som gjort så att man bara kan gilla saker och ting, säger han.

Mannen bakom idén till Enemygraph är Dean Terry, professor vid universitetet i Texas. Han försvarar användningen av det minst sagt hårda ordet "fiende".

– Vi ville ge människor en chans att uttrycka sitt missnöje. Vi använder ordet fiende ungefär lika korrekt som Facebook använder ordet vän, säger han till Mashable.

Kommentera
Kopiera länk
Dela