Sofia Arkelsten har fått ett nytt jobb.
1 av 4
Sofia Arkelsten har fått ett nytt jobb. - Foto: Conny Sillén / SCANPIX
Organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime har länge försökt öka kunskaperna om hedersrelaterat våld.
2 av 4
Organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime har länge försökt öka kunskaperna om hedersrelaterat våld. - Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
På presskonferensen talades det sammanfattande om Wen Jiabaos besök i Sverige.
3 av 4
På presskonferensen talades det sammanfattande om Wen Jiabaos besök i Sverige. - Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Niklas Kronwall tackade först nej till VM men ångrade sig.
4 av 4
Niklas Kronwall tackade först nej till VM men ångrade sig. - Foto: Getty Images North America

Veckans inne- och utelista

VECKA 17: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 17:

INNE

1. Kvinnojourerna och de ideella organisationerna

19-åriga Maria har mördats. Hennes bror och mor misstänks i nuläget för mordet och om fler kommer delges misstanken är oklart. Det hela rör sig om ett hedersmord och Marias kamp för självständighet och frihet från en vidrig och påtvingad underkastelse fick det allra hemskaste slut man kan tänka sig. Vad vi vet är att de ideella organisationerna som fokuserar på hedersvåld och kvinnorjourerna är de vi har att tacka för att antalet liknande fall inte är fler. Ändå kämpar de i motvind, lyssnas inte på och får indragna anslag och stöd eller så liten säkerhet att de inte kan planera på sikt. Det är på tiden att alla står upp för deras betydelse, oftare och mer högljutt. Ekonomskt och på andra sätt.

2. Kina

Premiärminister Wen Jiabao kom på besök, tecknade en massa avtal, fick en räddhågsen Annie Lööf att nästan svälja tungan i budskapsfumleri och åkte hem. Vem han är vet vi svenskar knappt trots att hans land är världens mäktigaste och att vi inom EU är väldigt beroende av att hålla Kina på gott humör. I Europa tycks Kina nästan leva efter Wallenbergska devisen "verka utan att synas". Men Kina är väldigt inne just nu, även om vi inte alltid fattar det.

3. Sjungande norrmän

Rättegången mot Anders Behring Breivik har pågått i två veckor och mycket av det vi får höra är fruktansvärt. Men blommorna utanför tingsrätten, den fortsatta öppenheten och 40 000 sjungande norrmän visar på att han inte förmått skada samhället tillnärmelsevis så mycket som han hade hoppats.

4. Sofia Arkelsten

Nyss för inkompetent för att vara partisekreterare och placerad på den fruktade utelistan på Nyheter24. Nu plötsligt mitt i hetluften igen som ordförande för Utrikesutskottet, trots obefintlig erfarenhet av frågorna hon ska jobba med. Nu är hon inne igen, det är tydligt.

5. NHL-stjärnorna i VM

Okej, vi bryr oss inte så mycket om hockey-VM, oftast. Och strax innan känns det alltid helt ointressant. Men när det nu bara är en vecka kvar och fler och fler svenska NHL-proffs tackar ja och då börjar det kännas lite spännande trots att första matchen spelas på en fredag (vafan?) mot Norge (snark).

UTE

1. Ewa Björling

För nästan exakt en månad sedan avgick försvarsminister Sten Tolgfors efter att turerna kring vapenexporten till Saudiarabien blivit för belastande för Tolgfros. Men svårigheterna att förklara sig försvann inte med Tolgfors uttåg. I stället vet vi nu att handelsminister Ewa Björling varit i allra högsta grad inblandad i fulspelet och har lika svårt att förklara sig på ett vettigt sätt. Ute på listan i dag. Ute ur regeringen inom kort?

2. Ryggradslöshet

När Socialdemokraterna backar från sin egen reservation enbart för att Sverigedemokraterna ger den sitt stöd (av fel skäl, menar S) blir politiken riktigt larvig. Vågar man inte stå för ens sina egna förslag för att fel person riskerar att gilla dem av fel skäl har man ett stort problem med ryggraden. Den tycks liksom helt saknas.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!