Barn
1 av 2
Trygga nu: Barn som ej kan uppvisa färdbevis ska inte längre slängas av. Det kan man kalla service. - Foto: SJ
Stockholm
2 av 2
Pendlare: Crister Fritzon åker själv tåg till jobbet från bostaden i Järfälla. Men en årslön på 3,9 miljoner har han helt klart råd med ett månadskort. - Foto: SJ

Nye SJ-chefens stora löfte: Ska sluta kasta av barn

SJ tar sig i kragen och ska inte längre slänga av barn från tågen. Det är emot företagets värderingar, säger Crister Fritzon, ny vd.


SJ:s tidigare "värderingar"

2008. En fyraåring lämnades ensam kvar på perrongen i Lund, konduktören menade att tåget var försenat och behövde komma iväg. 

2009. Fem tunt klädda afghanska flyktingbarn mellan 14 och 18 år tvingades kliva av tåget i Sävsjö mitt i vintern när de saknade biljett och pengar. 

2012. Fyra barn mellan ett och sju år slängdes av i Tierp tillsammans med deras 18-åriga storasyster när deras mamma missat tåget i Upplands Väsby. 

STOCKHOLM. En ny nivå på servicen presenterades i dag av SJ. Barn ska inte längre slängas av deras tåg. 

– Det är emot företagets värderingar, säger Crister Fritzon, ny vd, som nu går emot företagets tidigare handlingar. 

Barn ska inte längre kastas av hur som helst. 

– Detär helt oacceptabelt att kasta av barn. Det är emot allagrundläggande värderingar vi har, säger Fritzon i en intervju med Dagens Nyheter.

Tror att alla känner till det

Fritzon tar SJ:s värderingar i kragen och poängterar att sådant här inte får hända:

– Vi har 5 000 anställda och vad jag vet har man arbetat hårt med att få ut den informationen. I dag tror jag att alla verkligen känner till att barn aldrig ska kastas av tåg, säger Fritzon till Dagens Nyheter


SJ
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

Tesla levde inte upp till förväntningarna

Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

1 timme sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

1 timme sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

1 timme sedan
En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.