Piratpartiet anser att Manning bör betraktas som en hjälte.
Piratpartiet anser att Manning bör betraktas som en hjälte. - Foto: Scanpix

Piratpartiet: "Ovärdigt en demokrati"

Publicerades: 21 Aug 2013, 17:25

Orimligt och ovärdigt en demokrati. Så beskriver Piratpartiet fängelsedomen mot Bradley Manning som läckte hemligstämplade dokument till Wikileaks.


Straffet

Manningen dömdes till 35 års fängelse för bland annat spionage, stöld av statlig egendom, datorbedrägeri och andra militära brott. Han friades dock på den allvarligaste åtalspunkten högförräderi vilket hade gett honom livstid utan möjlighet till frigivning.

Straffet kommer att reduceras med den tid som 25-åringen suttit häktad, nästan fyra år. När en tredjedel av straffet har avtjänats kan villkorlig frigivning prövas.

Visselblåsaren Bradley Manning, 25, dömdes i dag till 35 års fängelse för bland annat spionage och stöld av statlig egendom.

Nu rasar Piratpartiet mot domen som de menar är både orimlig och ovärdig en demokrati.

– Bradley Manning har avslöjat för folket vad som verkligen sker i de krig som förs i dess namn. Till exempel visar helikoptervideon "Collateral Murder" hur obeväpnade och oskyldiga människor dödas i Irak. Sådana avslöjanden skall uppmuntras och belönas, inte straffas, säger Christian Engströmledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.

"Borde få Nobels fredspris"

Manning har själv förklarat att han läckte över 700 000 hemligstämplade dokument för att skapa debatt om USA:s utrikes- och säkerhetspolitik. Åklagarna anser att han skadat USA och att han borde straffas med minst 60 år i fängelse för att "skicka ett budskap".

Engström menar att han i stället borde få Nobels fredspris eftersom han avslöjat "krisförbrytelser och politiska lögner".

– Genom att läcka de så kallade ambassadtelegrammen har Manning också avslöjat hur USA vilselett sitt eget folk och spelat under täcket med andra länder. Därför är denna läcka en viktig demokratisk gärning. Folket har rätt att få veta vad deras politiker sysslar med, säger Christian Engström.

/
/
Relaterat
Senaste nytt

Expertpanel i USA backar Alzheimermedicin

Försvunna barn i Amazonas hittade

De barn som har varit försvunna i Amazonas har hittats vid liv.

Colombia och gerillagrupp överens om vapenvila

1 timme sedan
En gnista hopp om fredligare tider har tänts i Colombia. Landets regering och gerillagruppen ELN är överens om en sex månader lång vapenvila.

Färre självmord vid järnvägen

1 timme sedan
Antalet självmord och självmordsförsök inom järnvägen minskade från 90 till 71 under 2022 jämfört med året innan, enligt siffror från myndigheten Trafikanalys.

Kraftig brand i flerfamiljshus i Sundsvall

2 timmar sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerfamiljshus norr om Sundsvall på fredagskvällen.

Polisen i Sandviken rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Brand i buskage", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.