Piratpartiet anser att Manning bör betraktas som en hjälte.
Piratpartiet anser att Manning bör betraktas som en hjälte. - Foto: Scanpix

Piratpartiet: "Ovärdigt en demokrati"

Orimligt och ovärdigt en demokrati. Så beskriver Piratpartiet fängelsedomen mot Bradley Manning som läckte hemligstämplade dokument till Wikileaks.


Straffet

Manningen dömdes till 35 års fängelse för bland annat spionage, stöld av statlig egendom, datorbedrägeri och andra militära brott. Han friades dock på den allvarligaste åtalspunkten högförräderi vilket hade gett honom livstid utan möjlighet till frigivning.

Straffet kommer att reduceras med den tid som 25-åringen suttit häktad, nästan fyra år. När en tredjedel av straffet har avtjänats kan villkorlig frigivning prövas.

Visselblåsaren Bradley Manning, 25, dömdes i dag till 35 års fängelse för bland annat spionage och stöld av statlig egendom.

Nu rasar Piratpartiet mot domen som de menar är både orimlig och ovärdig en demokrati.

– Bradley Manning har avslöjat för folket vad som verkligen sker i de krig som förs i dess namn. Till exempel visar helikoptervideon "Collateral Murder" hur obeväpnade och oskyldiga människor dödas i Irak. Sådana avslöjanden skall uppmuntras och belönas, inte straffas, säger Christian Engströmledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.

"Borde få Nobels fredspris"

Manning har själv förklarat att han läckte över 700 000 hemligstämplade dokument för att skapa debatt om USA:s utrikes- och säkerhetspolitik. Åklagarna anser att han skadat USA och att han borde straffas med minst 60 år i fängelse för att "skicka ett budskap".

Engström menar att han i stället borde få Nobels fredspris eftersom han avslöjat "krisförbrytelser och politiska lögner".

– Genom att läcka de så kallade ambassadtelegrammen har Manning också avslöjat hur USA vilselett sitt eget folk och spelat under täcket med andra länder. Därför är denna läcka en viktig demokratisk gärning. Folket har rätt att få veta vad deras politiker sysslar med, säger Christian Engström.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.