Söndag 29 Maj
Stockholm

Piratpartiet: "Ovärdigt en demokrati"

Piratpartiet anser att Manning bör betraktas som en hjälte.
Piratpartiet anser att Manning bör betraktas som en hjälte. Foto: Scanpix

Orimligt och ovärdigt en demokrati. Så beskriver Piratpartiet fängelsedomen mot Bradley Manning som läckte hemligstämplade dokument till Wikileaks.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Straffet

Manningen dömdes till 35 års fängelse för bland annat spionage, stöld av statlig egendom, datorbedrägeri och andra militära brott. Han friades dock på den allvarligaste åtalspunkten högförräderi vilket hade gett honom livstid utan möjlighet till frigivning.

Straffet kommer att reduceras med den tid som 25-åringen suttit häktad, nästan fyra år. När en tredjedel av straffet har avtjänats kan villkorlig frigivning prövas.

Visselblåsaren Bradley Manning, 25, dömdes i dag till 35 års fängelse för bland annat spionage och stöld av statlig egendom.

Nu rasar Piratpartiet mot domen som de menar är både orimlig och ovärdig en demokrati.

– Bradley Manning har avslöjat för folket vad som verkligen sker i de krig som förs i dess namn. Till exempel visar helikoptervideon "Collateral Murder" hur obeväpnade och oskyldiga människor dödas i Irak. Sådana avslöjanden skall uppmuntras och belönas, inte straffas, säger Christian Engströmledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.

"Borde få Nobels fredspris"

Manning har själv förklarat att han läckte över 700 000 hemligstämplade dokument för att skapa debatt om USA:s utrikes- och säkerhetspolitik. Åklagarna anser att han skadat USA och att han borde straffas med minst 60 år i fängelse för att "skicka ett budskap".

Engström menar att han i stället borde få Nobels fredspris eftersom han avslöjat "krisförbrytelser och politiska lögner".

– Genom att läcka de så kallade ambassadtelegrammen har Manning också avslöjat hur USA vilselett sitt eget folk och spelat under täcket med andra länder. Därför är denna läcka en viktig demokratisk gärning. Folket har rätt att få veta vad deras politiker sysslar med, säger Christian Engström.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Låst läge i förhandlingar om Jemenbelägring

Publicerades: 1 timme sedan

Miljardförlikning efter dödligt husras i Miami

Publicerades: 3 timmar sedan

Många döda i brasilianskt oväder

Publicerades: 3 timmar sedan

Fem inför rätta för stort momsbedrägeri

Publicerades: 3 timmar sedan

Rysk olja levererad till Sri Lanka

Publicerades: igår 20:25

Så överlever du myggen i sommar

Publicerades: igår 20:17