Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Piratpartiet: "Ovärdigt en demokrati"

Piratpartiet anser att Manning bör betraktas som en hjälte.

Piratpartiet anser att Manning bör betraktas som en hjälte.

Scanpix

Nyheter | 21/08/2013 17:25

Orimligt och ovärdigt en demokrati. Så beskriver Piratpartiet fängelsedomen mot Bradley Manning som läckte hemligstämplade dokument till Wikileaks.

Visselblåsaren Bradley Manning, 25, dömdes i dag till 35 års fängelse för bland annat spionage och stöld av statlig egendom.

Nu rasar Piratpartiet mot domen som de menar är både orimlig och ovärdig en demokrati.

– Bradley Manning har avslöjat för folket vad som verkligen sker i de krig som förs i dess namn. Till exempel visar helikoptervideon "Collateral Murder" hur obeväpnade och oskyldiga människor dödas i Irak. Sådana avslöjanden skall uppmuntras och belönas, inte straffas, säger Christian Engströmledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.

"Borde få Nobels fredspris"

Manning har själv förklarat att han läckte över 700 000 hemligstämplade dokument för att skapa debatt om USA:s utrikes- och säkerhetspolitik. Åklagarna anser att han skadat USA och att han borde straffas med minst 60 år i fängelse för att "skicka ett budskap".

Engström menar att han i stället borde få Nobels fredspris eftersom han avslöjat "krisförbrytelser och politiska lögner".

– Genom att läcka de så kallade ambassadtelegrammen har Manning också avslöjat hur USA vilselett sitt eget folk och spelat under täcket med andra länder. Därför är denna läcka en viktig demokratisk gärning. Folket har rätt att få veta vad deras politiker sysslar med, säger Christian Engström.