Med knapplås och iOS-system försvårar teknikjätten Apple utredningsarbete för svensk polis.
1 av 5
Med knapplås och iOS-system försvårar teknikjätten Apple utredningsarbete för svensk polis.
Polisen har särskilt svårt att återskapa raderade bilder och ljudfiler från iPhones. Även något så enkelt som knapplås är ett problem i utredningar.
2 av 5
Polisen har särskilt svårt att återskapa raderade bilder och ljudfiler från iPhones. Även något så enkelt som knapplås är ett problem i utredningar. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Apple har själva sagt till svensk polis att de inte är intresserade av att hjälpa till att lösa brott. På bilden Steve Jobs, grundaren av Apple.
3 av 5
Apple har själva sagt till svensk polis att de inte är intresserade av att hjälpa till att lösa brott. På bilden Steve Jobs, grundaren av Apple. - Foto: Ap
Även när det gäller telefoner av märket HTC och Samsung har polisen svårt att få fram all information.
4 av 5
Även när det gäller telefoner av märket HTC och Samsung har polisen svårt att få fram all information. - Foto: Wally Santana
Det var sedan iPhone 4s kom ut på marknaden som polisens problem att tömma telefonerna blossade upp.
5 av 5
Det var sedan iPhone 4s kom ut på marknaden som polisens problem att tömma telefonerna blossade upp. - Foto: Ap

Apple och iPhones – ett problem för polisen

Omöjligt att komma in i lösenordsskyddade telefoner och svårt att återskapa raderade bilder och ljudfiler. Ända sedan iPhone 4s nått marknaden har Apple försvårat polisens utredningsarbete.


"Kan inte uttala mig"

Enligt Rikskriminalpolisen har svenska polisen ibland svårt att hänga med i en snabb teknisk utveckling.  

– Jag kan inte uttala mig om vad vi har problem med. Men det är klart att utvecklingen går extremt snabbt och att det inte alltid är så lätt att hänga med, säger Johannes Welin, chef för IT-forensiska gruppen vid Rikskriminalpolisen.

SVERIGE. Hos polisen i Halland beslagtas omkring 1 000 mobiler varje år. Mobilerna, som mestadels är av märket iPhone, misstänks ofta innehålla viktigt bevismaterial i form av sms, bilder eller ljudfiler. Men varje vecka är det flera telefoner som förblir oanvändbara i utredningen. 

Apples säkerhetsfunktioner i telefonernas operativsystem gör det omöjligt för polisen att låsa upp och hitta informationen.

Men problemet är inte nytt. Ända sedan iPhone 4s släpptes på marknaden har Apple satt käppar i hjulen för svensk polis. 

– Det gick lättare att tömma iPhone 3, men nu klarar vi inte alltid av att återskapa bilder och ljudfiler. Det handlar främst om iPhones, men även HTC och Samsung, säger Lars Benson, inspektör vid polisens IT-sektion i Halmstad. 

Apple vägrar samarbeta

Han berättar att trots upprepade försök till kontakt från polisens sida, så vill inte Apple samarbeta. 

– Det fungerar inte, Apple har uttryckligen sagt att det är vårt jobb att tömma telefoner, inte deras. Som tur är utvecklas våra tömningsprogram hela tiden. Bara de senaste veckorna har det blivit bättre. 

Hos polisen i Göteborg har man problem med iPhones där användaren lagt in knapplås. 

– Vi kan få fram olika mycket information beroende på vad det är för modell, iOS-system och uppdatering. Men om telefonen har ett knapplås så kommer vi oftast inte förbi det, säger Thomas Poppen, gruppchef för IT-forensiska sektionen i Göteborg. 

Nya operativsystem svårare att hantera

Han menar att det både är hårdvaru- och mjukvaruförändringar från Apple som försvårar polisens utredningsjobb. 

– Det handlar om bland annat begränsningar i iOS-systemen och kretsar som krypterar information i själva telefonen. De nya operativsystemen blir allt säkrare.

Även polisen i Göteborg berättar om teknikjätten Apple's ovilja att underlätta för brottsutredningar snarare än försvåra dem. 

– Apple vill bara göra en säker produkt för företag. De har oftast ingen vilja att hjälpa oss återskapa data, säger Thomas Poppen. 

/
/
HTC
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!