Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fem tecken på att du borde vara lyckligare

- 16/01/2014, 07:13 -
Var lite glad i stället!
1 av 5

Var lite glad i stället!

TT Bild

HAHAHA, livet kan faktiskt vara jättekul.
2 av 5

HAHAHA, livet kan faktiskt vara jättekul.

TT Bild

Sluta tänka stressiga tankar.
3 av 5

Sluta tänka stressiga tankar.

TT Bild

If you snooze you lose.
4 av 5

If you snooze you lose.

TT BILD

Sömnbrist? Det finns förklarliga skäl till varför. Och du blir inte direkt gladare av att sova dåligt.
5 av 5

Sömnbrist? Det finns förklarliga skäl till varför. Och du blir inte direkt gladare av att sova dåligt.

TT BILD

Känns allt grått och trist (bortsett från vädret då)? Här är fem punkter som kan lösa problemet.

Varför är vissa människor lyckligare än andra? Det beror sällan på yttre eller materiella omständigheter. Det handlar snarare om attityder. 

Huffington Post har listat fem punkter som förklarar varför vissa människor är olyckligare än andra, och Nyheter24 har fyllt på. 

Känner du igen dig? Då är det dags att göra något åt saken. 

1. Stressiga tankar

Har du problem att somna på nätterna för att du ligger och funderar på något som hänt under dagen eller ska komma att hända dagen därpå? Kritiserar du dig själv oftare än hyllar? Negativa tankar är ett av lättaste sätten för folk att bli olyckliga. Om du inte bryter det här tankemönstret kommer du dels få sömnproblem, dels aldrig kunna bli riktigt lycklig.

2. Svarar, och pratar, negativt

Svaret på den vardagliga frasen "hur är det?" skiljer sig markant mellan lyckliga och olyckliga människor. Den första gruppen svarar "bra" medan den andra direkt börjar beklaga sig över något. Sättet du svarar på är på många sätt liktydigt med hur du ser på livet och din omgivning. Om du i stället försöker att svara mer positivt kommer du snart även att bli mer positiv. 

Och du vet den där klassikern – om du är sur; tvinga dig själv att le i 10 sekunder åt gånger och upprepa detta några gånger – snart kommer du att le på riktigt.

3. Klagar och gnäller med vänner och kollegor

Hur är det egentligen i din umgängeskrets, både på jobbet och privat? Vad pratar ni om? Är det glada miner eller står ni mest och gnäller på det ena och det andra

Om du aldrig omger dig med positiva influenser kommer du heller aldrig att bli riktigt glad. Kanske dags att byta vänner?

4. Umgås helst med dig själv

Kanske ännu värre än att bara umgås med gnällspikar är att mestadels bara hänga med dig själv. Äta ensam, titta på teve ensam, jobba ensam. Att vara för mycket ensam förknippas vanligen med låg energi och trötthet. Prova i stället att gå ut och umgås med människor, ta en promenad, gå på bio. Det finns faktiskt energi att hämta hos andra runtomkring dig.

5. Svårt att uppskatta saker

Människor som lärt sig uppskatta det lilla i livet är lyckligare. Olyckliga människor fokuserar i stället på att vara rädda för att förlora vad de har – till den grad att de tillsist inte orkar eller vågar vara tacksamma för någonting. Sluta upp med det. 

Våga i stället vara glad för det lilla och försök till och med att uppskatta dina misslyckanden. Som exempelvis efter att du varit sjuk en längre tid (kanske influensan?) hur underbart är det då inte att bara kunna gå ut igen och andas utomhusluft? Försök komma ihåg den känslan även till vardags.