Marika Markovits.
Marika Markovits.

Stockholms Stadsmission: Lösningen är inte att bötfälla fattigdom

DEBATTARTIKEL. Lösningen på problemet är inte att bötfälla tiggare utan att lyfta blicken och se strukturella problem menar Marika Markovits, Direktor för Stockholms Stadsmission


Vill du göra din röst hörd?

Tycker du att något saknas i debatten? Vill du göra din röst hörd och påverka?

Mejla en debattartikel till nyheter@nyheter24.se.

Sverige är ett land med fyra tydliga årstider. För många är det en fröjd att se när löven ändrar färg och när de så småningom lämnar träden för att segla ner på marken. En mark som nu är täckt av både snö och is. 

För andra ger klimatets omställning kalla kårar – bokstavligt talat. Det handlar bland annat om många av de hundratals invandrande hemlösa EU-medborgare som uppskattas finns i Sverige. Människor som hellre står på knä och håller fram händerna i minusgrader än att återvända till hemlandet.

Under torsdagen publicerades en artikel i Länstidningen Södertälje gällande tre personer som gripits efter att ha påkommits med att tigga i Södertälje centrum. Eftersom att tiggandet är ett brott mot kommunens ordningsstadgar dömdes de till böter.  

Vi på Stockholms Stadsmission möter varje dag, öga mot öga, personer som kämpar för sitt och sina familjers liv. Anledningen till varför man tigger kan skilja sig åt – gemensamt är dock att samtliga som tigger inte ser något annat val. 

Att se människor som kämpar för att överleva som ett ordningsproblem är cyniskt. Resultatet blir att bötfälla en person för att den är fattig, istället för att lyfta blicken, se det strukturella problemet och hjälpa dessa människor tillbaka till ett värdigt liv. Lösningen på problemen är inte att osynliggöra dem. 

Lösningen är istället ett kortsiktigt och ett långsiktigt arbete. Det krävs att vi löser de basala problemen som att bistå med mat och husrum. Det krävs samverkan mellan kommun, regering och ideella aktörer. Det krävs ett påverkansarbete på EU-nivå där vi ser individerna och driver en politik som tar ställning för solidaritet i Europa 2014. 

Vad som inte krävs?

– Att hantera människor som ett ordningsproblem, där lösningen blir att bötfälla fattigdom och hemlöshet

Marika Markovits 
Direktor,
Stockholms Stadsmission.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera skadade i Västerås

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.