Forskarna har kommit på hur man får probiotiska bakterier som vanligtvis finns i mjölkprodukter att fungera i korv.
1 av 3
Forskarna har kommit på hur man får probiotiska bakterier som vanligtvis finns i mjölkprodukter att fungera i korv.
Hemligheten är att använda sig av avföring från spädbarn.
2 av 3
Hemligheten är att använda sig av avföring från spädbarn. - Foto: Ap
Men trots den avskräckande ingrediensen fick korven bra betyg av proffs-smakarna.
3 av 3
Men trots den avskräckande ingrediensen fick korven bra betyg av proffs-smakarna.

Forskarnas nya hälsosamma korv: Innehåller bajs från barn

Att probiotiska bakterier är nyttigt för kroppen är inget nytt. Men för dem som inte äter mjölkprodukter har forskarna nu kommit på en nyhet. Nyttiga hälsokorvar – med hjälp av barnbajs.


SPANIEN. Känner du dig tjock, ledsen och lite inflammerad i de mörka vintertiderna? Då kanske en korv med inslag av bebisbajs skulle kunna muntra upp dig. 

Goda bakterier från yoghurt nu i korv

Man har sedan länge känt till att probiotiska bakterier i mjölkprodukter, som exempelvis yoghurt, har positiva effekter på hälsan. Bland annat kan den levande bakteriekulturen hjälpa till att bränna fett runt magen, motverka depressioner och inflammationer. 

Men nu har spanska forskare upptäckt att bakterien kan användas även i andra sammanhang. Nämligen i korv. 

Problemet är bara att för att de goda bakterierna ska fungera måste de överleva vissa syror i mag- och tarmkanalen. 

Och lösningen på det har man hittat i mikrofiber som finns i vid liv i människans avföring

Tog prover från blöjor

Forskarna koncentrerade sig på 43 avföringsprov från friska spädbarn upp till sex månaders ålder. Proverna togs från blöjor, som till största delen lämnades av barnmorskor i stödgrupper för nyblivna föräldrar.

– Probiotiska jästa korvar kommer att ge en möjlighet för konsumenter som inte äter mejeriprodukter att inkludera probiotiska livsmedel till kosten, säger Anna Jofré, medförfattaren till studien vid Catalonia's Institute of Food and Agricultural Research's i Girona, Spanien.

Forskarnas korv fick högsta betyg

Med rätt ingredienser kunde man laga till en specialkorv. Den är inspirerad av den vanliga Chorizokorven, fast kortare, tunnare och inte lika fet. Provkorven innehöll heller inte paprika, som Chorizo annars gör. 

Men, lugn. Forskarnas korv innehöll inget äkta bajs från bebisar, utan bara bakterier odlade från avföringen. 

Dessutom bekräftade professionella provsmakare att alla korvarna smakade precis som vanligt.

Inget företag vill sälja korven

Det dröjer dock ett tag innan denna revolutionerande korv kommer ut i din butik, trots ett gott provsmakningsresultat. Framtida forskning behövs för att bekräfta att denna nya upptäckt faktiskt har probiotiska effekter i kroppen. Dessutom verkar leverantörerna vara tveksamma till konceptet. 

– Inget företag är idag intresserade av att sälja korvarna, konstaterar Anna Jofré till Livescience

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

Föräldrar som svälter, medicinerar eller gör sina barn sjuka på annat sätt – medvetet. Flera fall av så kallad Münchhausen by proxy har uppmärksammats på senare tid. Det kan vara svårt att upptäcka, säger experten Björn Lundin.

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Påkörd person i Norrköping", skriver polisen på sin hemsida.

Stockholm får grönt ljus för miljözon i city

EU-kommissionen har nu godkänt Stockholms nya miljözon som innebär att bensin- och dieselbilar portas, rapporterar lokaltidningen Mitti.

Stor förvirring kring eldningsregler

Ja, elda på. Nej, elda inte alls. Förvirringen är stor när landets kommuner ska tolka regeringens nya avfallsregler.

Rapport: Nestlé sockrar barnmat till fattiga

Barngröt såld i Senegal har sex gram socker per portion – samma produkt i Schweiz har noll. Nestlé, världens största livsmedelsföretag, tillsätter socker och honung i produkter till småbarn som säljs till fattigare länder.