Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

13-årig robotpojke har övertygat forskare att han är mänsklig

För första gången i mänsklighetens historia har en robot lyckats lura en människa.
1 av 2

För första gången i mänsklighetens historia har en robot lyckats lura en människa.

Koji Sasahara

På Reddit gjorde folk sig lustiga över superdatorns korta chattsvar. De hade hellre sett att den simulerat Hodor i serien Game of Thrones.
2 av 2

På Reddit gjorde folk sig lustiga över superdatorns korta chattsvar. De hade hellre sett att den simulerat Hodor i serien Game of Thrones.

Faksimil Reddit

Nyheter | 09/06/2014 22:12

En superdator har lurat människor att tro att den är en liten pojke. Nu kan vad som helst hända.

LONDON. Eugene Goostman heter datorprogrammet, som själv säger sig vara en 13-årig pojke från Ukraina.

I ett test vid Royal Society i centrala London lyckades han övertyga 33 procent av forskardeltagarna att han var mänsklig, skriver The Guardian.

Första gången någonsin

Det är första gången i mänsklighetens historia som en dator har klarat det ikoniska, så kallade "Turingtestet".

För att klara testet krävs att minst 30 procent av förhörsledarna, i en serie av fem minuter långa textbaserade chatt-konversationer, ska bli lurade att tro att det är människa som sitter vid tangentbordet. Vilket den artificiella lilla pojken Eugene Goostman alltså klarade med goda marginaler.

"Trovärdig personlighet"

Den framgångsrika och banbrytande så kallade "chatboten" är skapad av den ryskfödda Vladimir Veselov och ukrainaren Eugene Demchenko, som även givit namn åt den.

– Vår huvudsakliga idé var att han skulle påstå att han vet allting, samtidigt som hans ålder gör det fullkomligt rimligt att han inte vet allting. Vi lade ner väldigt mycket tid på att utforma en karaktär med trovärdig personlighet, säger skaparen Vladimir Veselov i Independent.

Nu kan allt hända 

Till The Guardian berättar han:

– Det är en anmärkningsvärd prestation för oss, och vi hoppas att det här ökar intresset för artificiell intelligens och chatbots.

Nu kan bara framtiden utvisa vad som kommer härnäst.

Men tills dess att superdatorn bättrat på sin formuleringsförmåga får vi kanske nöja oss med något som liknar karaktären Hodor i succéserien Game of Thrones, vilket någon nyligen föreslog på delningssajten Reddit.