Svensk död efter fall på 600 meter – från ambulanshelikopter

En 37-årig svensk man är död sedan han störtat från en ambulanshelikopter på väg från en gasplattform i Nordsjön.


NORGE. Det var runt klockan åtta på onsdagsmorgonen som svensken, som befann sig på en gasplattform i Nordsjön, insjuknade aktut, rapporterar norska TV2. Plattformen, som ägs av Statoil och är en så kallad Troll A-plattform, är belägen på den norska västkusten, cirka 8 mil nordväst om Bergen. 

Föll 600 meter

En ambulanshelikopter kallades till platsen för att transportera 37-åringen till sjukhus, men på vägen gick något fel. Några kilometer från land tog sig mannen ut från helikoptern och föll 600 meter ner i havet. Omkring en timme senare hittades han.

– Klockan 09.39 blev han hittad utanför Sotras kust (en bit utanför Bergen reds anm.). Mannen plockades upp av en lotsbåt som deltagit i sökandet, och togs in till kajen, säger Thomas Sørensen vid polisen i Sotra, Askøy och Øygarden, till TV2.

Händelsen utreds

Polisen utreder händelsen, och har under morgonen samtalat med personer som befunnit sig ombord på helikoptern. Enligt Thomas Sørensen är det mycket som återstår innan händelseförloppet kan kartläggas helt. Hur mannen tog sig ut från helikoptern är ännu inte känt. 

– Vi håller på med att hämta in information, och har underrättat berörda myndigheter. Något mer om händelseförloppet är det för tidigt att uttala sig om, säger han till TV2.

Har informerat

Familjen är underrättad om den tragiska händelsen och Statoil, som informerat arbetsplatsen, följer upp internt. CHC Helikopter Service, som driver dessa uppdrag till och från plattformen, beklagar tragedin och utreder nu om de kunde agerat annorlunda, uppger TV2.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!