Sjukhusen vädjar – blodbristen är akut

Allt färre personer lämnar blod under sommaren. På flera håll i landet börjar det nu sina i sjukhusens blodlager.


Så lämnar du blod:

Blodgivare räddar årligen liv och många får chansen till ett bättre liv på grund av nytt blod. 

I många av Sveriges städer finns det blodcentraler och för att bli blodgivare kontaktar du din närmaste central för en provtagning.

Här hittar du kontaktuppgifter

SVERIGE. På flera stora orter från söder till norr börjar blodbristen nå kritiska nivåer. Akademiska sjukhuset i Uppsala är mest drabbat. Bristen beskrivs som akut och blodlagret behöver fyllas på så fort som möjligt. 

– Det gränsar till nivåer då vi behöver ställa in operationer. Vi är inte där ännu, men om det fortsätter så kommer vi behöva göra det, säger Margaretha Östlund, kommunikatör på Uppsala blodcentral, till Nyheter24.

De låga nivåerna kan göra att många får vänta på vård, men någon livsfara är det inte tal om i nuläget. 

– Akut sjuka och akutoperationer prioriteras, så det är ingen fara för någons liv. Men det är givetvis tråkigt om personer med planerade operationer behöver vänta, säger Östlund.

Värst på sommaren 

På sommaren är behovet av blod som minst, då antalet planerade operationer är som lägst då. Ändå är sommarmånaderna de mest kritiska när det kommer till blodbrist. 

– Det är ofta så på sommaren. I semestertider, när klockan börjar närma sig tre och det är 30 grader ute, är det inte så många som börjar fundera på att åka ner och lämna blod. 

Värvar på Facebook

Blodcentralerna marknadsför sig bland annat i sociala medier, och på Facebook försöker de värva in nya blodgivare. Ett inlägg från geblod.nu har sedan i måndags börjat spridas.


Även privata initiativ i sociala medier kan vara till stor hjälp. Häromveckan berättade Nyheter24 om Erik Ståhl, vars Facebookinlägg om blodgivning fick stor spridning. 

"Livet kommer emellan"

I Uppsala kan personer registrera sig i "Jappregistret" och sedan få påminnelser via mejl och sms. På så vis tror blodcentralen att fler potentiella blodgivare tar steget att lämna.

– Det finns nog många som vill ge blod, men att det sedan inte blir av. Livet kommer emellan och man ska hämta på dagis, jobba och gå till gymmet. Så glömmer man bort helt enkelt. 

Även i Stockholm, Skåne och på flera håll i norra Sverige är nivåerna låga. Störst är behovet av blodgrupperna O och A.

– Det finns nog få blodcentraler i landet som inte vill ha mer blod just nu, säger Östlund. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du blodgivare?