Armbanden kostar 100 kronor och allt överskott går till forskningen.
1 av 2
Armbanden kostar 100 kronor och allt överskott går till forskningen. - Foto: Privat
Hittills har Gabbi samlat in 20 000 kronor.
2 av 2
Hittills har Gabbi samlat in 20 000 kronor. - Foto: Privat

Gabbi, 22, säljer armband till fördel för ALS-forskning

Gabbi Waldenströms far lider av ALS. Nu ägnar hon sin fritid till att bidra till forskningen om sjukdomen.


Fakta om ALS

Från Socialstyrelsen: "Amyotrofisk lateralskleros (ALS) är en gemensam beteckning för en grupp motorneuronsjukdomar där de nervceller som styr skelettmusklerna (motoriska nervceller eller motorneuron) dör."

Läs mer om sjukdomen här

För två år sedan diagnostiserades hennes pappa med nervsjukdomen ALS. 

Nu har Gabbi Waldenström, 22, börjat sälja armband med parollen "Fuck ALS", för att stödja forskningen. 

För Nyheter24 berättar hon om sitt möte med sjukdomen, och varför hon ville skapa medvetenhet kring den.

– När min pappa först fick diagnosen så visste jag knappt vad det var. Och när jag pratade med andra så märkte jag att de flesta hade dålig koll på vad ALS är, säger Gabbi Waldenström och fortsätter:  

– Min uppfattning är att ALS , som är en sjukdom med dödlig utgång utan botemedel, uppmärksammas väldigt lite. Så därför startade jag. Sen fick jag mycket inspiration från "Fuck cancer" också (organisationen Ung Cancers varumärke som tillverkar armband reds anm.).

Stort intresse

Gabbi inledde verksamheten i somras och har i skrivande stund hållit på i omkring sex veckor. Försäljningen sker via hennes Facebooksida, och hon är förvånad över det stora genomslaget. 

– Först tänkte jag att det mest skulle vara vänner och bekanta som köpte. Sen gjorde jag Facebooksidan och där sprids ju allt så snabbt. Jag har fått in mycket beställningar och har under min semester på Gotland suttit och gjort armband.

Allt överskott till forskning

Då hon vanligtvis arbetar på Nacka ridhus producerar hon armbanden på sin fritid. Ett armband kostar 100 kronor och alla pengar förutom materialkostnaderna går till Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning. 

– Jag räknade en del på material och kom fram till att ge 80 kronor per armband till forskningen. Men i början fick jag in en del extrapengar till material och nu skänker jag hela hundralappen.

Under de sex veckor som passerat har Gabbi lyckats skänka 20 000 kronor. 

"Blir rörd"

Insamlingen har inte bara genererat pengar till forskningen. Den har även varit ett sätt för att bearbeta pappans sjukdom, samt att få delta i samtal med andra som har närstående med ALS.

– Jag har fått mycket kraft från folk utifrån, jämfört berättelser och pratat med människor om hur tuff vardagen kan vara. Många uppmuntrar mig och är glada över vad jag gör. Nästan hälften av alla beställningar inleds med en berättelse om hur någon närstående är drabbad.

Uppsving av "Ice bucket challenge"

Under den senaste tiden har den nya internettrenden "Ice bucket challenge" spridits som en löpeld i sociala medier. Den kyliga utmaningen, som även den startats för att uppmärksamma ALS, har gett uppsving i affärerna. 

– Ja, jag tror det. Folk har nog börjat söka och leta lite, och därför hamnat i min grupp. Men sen har jag många vänner som delar information på Facebook också. 

Själv har Gabbi ännu inte gjort utmaningen.

– Nej, men jag har känt lite press över att jag måste göra det. Samtidigt så bidrar jag ju på mitt sätt ändå.

........

LÄS MER:

Här gör Gustav Fridolin ALS Ice Bucket Challenge 

Varför häller alla vatten över sig? #ALSIceBucketChallende 

ALS
/
/
Senaste nytt

Lastbil har vält på E4 i Skåne

1 timme sedan

Fikabröd nya vapnet mot vildsvinen

1 timme sedan
Gammalt fikabröd sätts in för att hålla vildsvinen inom det svinpestsmittade kärnområdet kring Fagersta, rapporterar Jaktjournalen.

Polisen i Åstorp rapporterar om trafikolycka

igår 22:49
"En singelolycka med en lastbil inträffar på E4 i höjd med Åstorp.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay säljer brittiska verksamheten

igår 22:42
Viaplay köpte förra året den brittiska strömnings- och tv-kanaloperatören Premier Sports för 387 miljoner kronor. Nu säljer Viaplay tillbaka verksamheten till de tidigare ägarna, rapporterar Dagens industri. Försäljningspriset är hemligt.

USA-börsen: Bilar vinnare – skinka förlorare

igår 22:12
Indexrörelserna på New York-börsen var marginella på onsdagen. Breda S&P 500-index backade 0,1 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex tappade 0,2 procent, medan Dow Jones industriindex stängde oförändrat.

Polisen rapporterar om brand, Solna

igår 21:41
"Det kommer ut rök från en bostad i ett flerfamiljshus i Huvudsta", skriver polisen på sin hemsida.