En dålig dag.
1 av 6
En dålig dag. - Foto: TT Bild
Ronnie Peterson.
2 av 6
Ronnie Peterson. - Foto: Jan Collsiöö / TT /
Anna Lindh.
3 av 6
Anna Lindh. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Peter Tosh.
4 av 6
Peter Tosh. - Foto: TT
Salvador Allende.
5 av 6
Salvador Allende. - Foto: TT
Tvillingtornen.
6 av 6
Tvillingtornen. - Foto: TT

9 händelser som visar att den elfte september är en riktig skitdag

I dag är det den elfte september. Ett datum som går till historien av helt fel skäl.


1. Militärkuppen i Chile

Den elfte september störtades den demokratiskt valda presidenten i Chile Salvador Allende i  den blodigaste kupp Latinamerika sett i modern tid. Allende mördas. Till makten kom Augosto Pinochet som kom att hålla fast vid makten i 17 år – allt under ett våldsamt militärvälde.

2. Anna Lindh avlider

Den elfte september 2003 avled Sveriges dåvarande utrikesminister Anna Lindh efter att hon dagen innan knivhuggits av Mijailo Mijailović inne på varuhuset NK i centrala Stockholm.

3. Air France flight 1611 störtar

Den elfte september 1968 kraschade Air France flight 1611 i havet under en flygning mellan Korsika och Nice. Samtliga 95 ombord avled då planet fattade eld. Samtidigt cirkulerar fortfarande teorier om att kraschen skulle ha föranletts av en missriktad missil från den franska militären.

4. Peter Tosh mördas

Den elfte september 1988 mördades reggaelegendaren Peter Tosh under ett rån i hans hem i den jamaicanska huvudstaden Kingston. Tosh sköts med två skott i huvudet.

5. Attacken i Benghazi

Den elfte september 2012 attackerades det amerikanska konsulatet i libyska Benghazi. Attacken skedde under de protester som utbröt efter att en nidfilm om profeten Muhammed uppmärksammats och ett flertal personer dog, däribland den amerikanske ambassadören Chris Stevens.

6. Ronnie Peterson avlider

Den elfte september avled den svenske F1-föraren Ronnie Peterson efter att dagen innan ha kraschat våldsamt under Italiens GP

7. Mordet på Sabina

Den elfte september 2003 mördas femåriga Sabina Eriksson på sitt dagis. Det framkommer senare att mördaren inspirerats av nyheten om Anna Lindhs död som kom samma dag.

8. Eastern Airlines flight 212 störtar

Planet, som skulle till Chicago, hade precis lyft från Charlestown när det störtar. 72 av de 82 ombord avlider.

9. Tvillingtornen faller

Den elfte september 2001 skedde det som kommit att bli synonymt med 9/11. Två flygplan styrdes in tvillingtornen World Trade Center. Drygt 3 000 personer avlider.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Imam hetsade mot judar – döms

Trevande optimism i Qatar – men mycket kvarstår

Israels chefsförhandlare David Barnea har lämnat Qatar, men samtalen om vapenvila fortgår.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Skövde

"Vid koprsningen Ekängsvägen - Majorsgatan är det en fotgängare som blir påkörd av en bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

Narkotikaförsäljning jämförs med serviceyrke

Försäkringskassan återkräver nästan 900 000 kronor från en man som fått sjukpenning samtidigt som han sålt narkotika. I sitt beslut jämför Försäkringskassan narkotikaförsäljningen med ett serviceyrke, rapporterar P4 Kalmar.

Branschen: Saknas energimål på kort sikt

Det är bra med långsiktiga mål, anser branschen och oppositionen när regeringen nu lagt fram sin energiproposition. Men det saknas tydliga mål på vägen dit. Det är viktigt att det finns el hela vägen fram till 2045, säger Johan Bruce på Skogsindustrierna.

Ja till omstridd säkerhetslag i Hongkong

Hongkongs parlament har röstat ja till en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.