Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

15 av de absolut bästa nyorden från 2014

1 av 6

Ap

2 av 6

JANERIK HENRIKSSON / JANERIK HENRIKSSON

3 av 6

TT NYHETSBYRÅN

4 av 6

5 av 6

Slamet Riyadi

6 av 6

Nyheter | 29/12/2014 19:30

Fotobomba, mobilzombie, gäri och cisperson. Nyheter24 listar de bästa nyorden som kommit ur 2014.

Språkrådet och Språktidningen har i år valt ut ett antal ord som etablerat sig i det svenska språket under det gångna året. De har valt ut ord som "säger något om samtiden och om språkliga trender" och ord med så kallad "språklig kreativitet".

Nyheter24 listar här de bästa nyorden 2014 har att bjuda på: 

1. Mobilzombie

En person som sitter djupt försjunken i sin mobiltelefon utan att lägga märke till vad som händer runtomkring.

2. Kärrtorpa

"Kärrtorpa" används för att beskriva "motstånd mot spridning av nazistisk propaganda och mot nazistisktvåld". Ordet kom till i och med de antirasistiska demonstrationerna i Kärrtorp. 


Bildkälla: TT

3. Cisperson

En person vars könsidentitet och könsuttryck stämmer överens. Låter detta diffust? Enkelt uttryckt är det en man eller kvinna vars biologiska, juridiska, sociala och kulturella kön stämmer överens. Motsatsen till en cisperson är en transperson.

4. Gäri

Slang för "tjej". Artisten Nicki Minaj är en typexempel på en jäkligt grym gäri.


Bildkälla: AP

5. Fotobomba

Att medvetet eller omedvetet hoppa in i bild eller på något vis sabotera en för någon som fotograferar.

6. Klickfiske

Ett ord om användandet av lockande, tillspetsade eller avsiktligt vilseledande rubriksättningar på artiklar som publiceras på nätet och/eller sociala medier. "Klickfiske" hanldar helt enkelt om att locka läsare att klicka på en länk.

7. Köttnorm

Kött, kött, kött. Vi svenskar käkar nästan 90 kilo kött per person och år. Det råder helt enkelt en köttnorm i Sverige då vi fått för oss att varje måltid måste innehålla någon typ av kött.


Bildkälla: TT bild

8. En

"En" är en alternativform till pronomenet "man", något allt fler börjat använda för att "avköna" språket. Under året har detta feministiska ord väckt starka reaktioner då somliga hävdat att vi helt enkelt inte kan byta ut ”man” eftersom vi alltid har sagt så.

9. Rasifierad

Ett samhällsvetenskapligt begrepp för en person som, på grund av sitt utseende, blir tillskriven en särskild "rastillhörighet" och egenskaper som förknippas med den. Ordet fick ett ordentligt genomslag 2014.

10. Ryggprotest

Innebär helt enkelt att visa sitt missnöje mot något eller någon genom att vända ryggen till. 2014 var detta en ganska vanlig syn på gator och torg runt om i landet dit Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson åkt för att hålla valtal. Nyheter24 listade tidigare i år 20 svenska städer som vände SD ryggen.


11. Normcore

Klä dig sig så mellanmjölkigt det bara går och utan synliga märken så är du hemma. "Normcore" är antitesen till hipster och handlar helt enkelt att vara så alldaglig, omaka och annorlunda du bara kan. 


12. Virtuell våldtäkt

Med detta menas ett sexuellt övergrepp där någon på distans tvingar en person och får hen att mot sin vilja utföra sexuella handlingar framför en kamera. Under året som gått har det diskuterats en hel del kring behovet av en ny sexuallagstiftning som likställer virtuell våldtäkt med våldtäkt.

13. Selfiepinne

Selfiestick. De flesta har vid det här laget koll på vad det är för grej: en pinne man fäster mobilen på för att ta en selfie på sig själv.


14. Yoloa

Att leva livet utifrån ett enda ledord: YOLO.

15. Åsiktskorridor

Ett av 2014 hetast ord. En metafor för gränserna för vilka åsikter som är allmänt accepterade att uttrycka i samhällsdebatten. Orden trång, smal och liten används flitigt framför nyordet "åsiktskorridor". Vissa påstår att den är extremt trång, andra hävdar att den inte existerar.

Källa: sprakochfolkminnen.se