Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​Varningen: Vanligt sötningsmedel är livsfarligt för din hund

1 av 3

TT/TT

2 av 3

TT NYHETSBYRÅN

3 av 3

Ingvar karmhed

Nyheter | 18/05/2016 11:12

En amerikansk myndighet har gått ut med en viktig varning till alla hundägare.

Hundar är kända för att kunna äta lite vad som helst, men det gäller att vara försiktig med vad man ger dem.

Nyligen gick den amerikanska myndigheten U.S. Food and Drug Administration ut med en varning om att ämnet xylitol är väldigt giftigt för just hundar.

Xylitol används normalt som sötningsmedel i minttuggummin, tandkräm, halstabletter och i flera andra vardagsprodukter.

Det förekommer även i vissa märken av jordnötssmör som ofta används som belöning av hundägare. Detta är dock mer vanligt i USA än i Sverige.

Enligt den amerikanska myndigheten är det dock tuggummin som är den största boven när det kommer till förgiftade hundar. För även om hundägare sällan matar sina hundar med just tuggummi, händer det ofta att tuggummin ligger framme och att hunden på så sätt får tag på dem.

Det kan därför vara en god idé att förvara produkter som innehåller xylitol på ett ställe där hundarna inte kommer åt.

Om din hund blivit förgiftad av xylitol kan den börja kräkas, bli svag, börja darra eller falla ihop. I värsta fall kan inre organ helt sluta att fungera.

Orsaken till att xylitol är så farligt för hundar är att det kan sabba hundens blodsockernivåer. Hundars kroppar tar upp sötningsmedel mycket snabbare än människor, och när hundkroppen får i sig ämnet kan det leda till en chockreaktion där mängder av insulin frigörs på kort tid.

Här kan du läsa mer.

Är din hund lite för glupsk för sitt eget bästa?