Så påverkar skräpmat din kropp – på bara två veckor

- 13/06/2016, 10:07 -
1 av 3

TT/WikimedieCommons

2 av 3

WikimediaCommons

3 av 3

NTB scanpix

Tryckte du en pizza i helgen? Skräpmat kan vara sämre för dig än vad du trodde.

De flesta har väl lite koll på att en flottig burgare inte är det allra mest hälsosamma, men en ny studie visar att det faktiskt verkar totalt livsfarligt. Anledningen är inte att du mår dåligt av det, utan i stället att alla miljarder bakterier i din mage gör det.

Forskare lät afrikaner från landsbygden, som åt mycket baljväxter och grönsaker, byta diet med ett gäng amerikaner, som frossade på kött- och fettrika livsmedel. Försöket pågick under två veckor och resultatet blev skrämmande tydligt. På den korta tiden hade afrikanernas värden blivit rejält sämre, och de låg nu i riskzonen för sjukdomar som diabetes och cancer. De goda nyheterna är dock att amerikanernas värden i stället blivit märkbart bättre.

Men vad hade hänt? Jo, när du äter skräpmat så börjar bakterierna i din mage producera en massa gallsyra, som är kopplat till ökad cancerrisk. När du äter grönsaker och andra nyttigheter producerar de i stället butyrat som fungerar hämmande på cancer.

Deppig forskning om du precis käkat något riktigt onyttigt, men å andra sidan visar studien ju att det aldrig är för sent att bli hälsosammare.

Förutom skräpmat är även lightläsk en riktig dålig ide för din mage, och eftersom vi i stort sett bara är stora köttrobotar som styrs av vår bakterieflora kanske du vill hålla dem på gott humör.