1 av 2
- Foto: Pixabay/ Montage
2 av 2
- Foto: Pixabay

Ny molekyl hittad i yttre rymden – nödvändig för att liv ska uppstå

Det här är ytterligare en pusselbit i jakten på liv i universum.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

De spännande molekylerna upptäcktes 28.000 ljusår bort i ett enormt gasmoln. Det nya, som Science skriver om, är att detta är en kiral molekyl. Det betyder att varje molekyl kommer i två varianter – en höger- och en vänstervänd.

Molekylen som hittats är propenoxid. Den är inte direkt inblandad i några livsskapande processer, utan används här på jorden för att tillverka polyuretanplast. Däremot så är kiralitet helt nödvändigt för livets uppkomst.

Kirala molekyler har samma kemiska formel oavsett om de är höger eller vänster. Vändningen har dock stor betydelse för hur de reagerar med andra ämnen. Exempelvis så kan läkemedel vara en kiral molekyl, där fel vändning inte bara skulle vara helt värdelös utan kanske till och med farlig.

Tidigare har man hittat kirala molekyler i asteroider. Det här är dock första gången som man lyckats hitta dem i interstellär rymd.

Att det finns kirala molekyler där ute i rymden skulle kunna förklara hur livet uppstod här på jorden. Enligt en teori liftade de hit på asteroider. Därefter blev de en del i den "molekylsoppa" som livet först uppstod ur.

Det händer mycket i rymden just nu. Visste du till exempel att man nyss hittat en helt ny planet?

/
/
Tror du att vi är ensamma i universum?
Tack för din röst!