Tisdag 20 Apr
Stockholm

Livsmedelsverket varnar för populära hälsokosten – kan ge allvarliga skador

Aprikoskärnor kan innehåller ämnet amygdalin.
1 av 2
Aprikoskärnor kan innehåller ämnet amygdalin. Foto: Pixabay/Montage
Ämnet kan vara giftigt även i små doser.
2 av 2
Ämnet kan vara giftigt även i små doser. Foto: Pixabay

Frukten innehåller ett ämne som kan leda till flera riktigt obehagliga symtom.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det verkar inte finnas någon ände på vad människor stoppar i sig, för att de tror att det är nyttigt. En sådan sak är aprikoskärnor, som förespråkarna påstår ska hjälpa till att bekämpa cancer.

Livsmedelsverket håller inte med, och går nu ut i ett pressmeddelande och varnar för att äta kärnorna. Aprikoskärnor innehåller ämnet amygdalin, som är cyanogent. Det betyder att det kan frigöra giftigt cyanväte när du äter kärnorna.

Det är framför allt de bittra kärnorna som innehåller höga halter amygdalin, men då de ser ut exakt som de söta så är det lätt att råka äta fel. Det är även exakt för att det innehåller amygdalin som aprikoskärnorna används som hälsokost, men det verkar alltså som att det är en dålig idé.

Hur farligt är det då? Cyanväte kan leda till tråkigheter som huvudvärk. illamående och yrsel men även till mer livsfarliga tillstånd, exempelvis andnöd. Det läskiga är att det bara behövs ett fåtal bittra kärnor för att få rejäla förgiftningssymtom, och det är särskilt farligt för småbarn.

Varningen gäller bara kärnorna, så du kan lugnt fortsätta att äta själva frukten.

Att äta kärnor är kanske en riktigt dålig idé, för det finns fler som kan vara giftiga. En annan giftig sak är giftek och det vill du verkligen inte röra vid.

Använder du hälsokost?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela