Aprikoskärnor kan innehåller ämnet amygdalin.
1 av 2
Aprikoskärnor kan innehåller ämnet amygdalin. - Foto: Pixabay/Montage
Ämnet kan vara giftigt även i små doser.
2 av 2
Ämnet kan vara giftigt även i små doser. - Foto: Pixabay

Livsmedelsverket varnar för populära hälsokosten – kan ge allvarliga skador

Frukten innehåller ett ämne som kan leda till flera riktigt obehagliga symtom.


Det verkar inte finnas någon ände på vad människor stoppar i sig, för att de tror att det är nyttigt. En sådan sak är aprikoskärnor, som förespråkarna påstår ska hjälpa till att bekämpa cancer.

Livsmedelsverket håller inte med, och går nu ut i ett pressmeddelande och varnar för att äta kärnorna. Aprikoskärnor innehåller ämnet amygdalin, som är cyanogent. Det betyder att det kan frigöra giftigt cyanväte när du äter kärnorna.

Det är framför allt de bittra kärnorna som innehåller höga halter amygdalin, men då de ser ut exakt som de söta så är det lätt att råka äta fel. Det är även exakt för att det innehåller amygdalin som aprikoskärnorna används som hälsokost, men det verkar alltså som att det är en dålig idé.

Hur farligt är det då? Cyanväte kan leda till tråkigheter som huvudvärk. illamående och yrsel men även till mer livsfarliga tillstånd, exempelvis andnöd. Det läskiga är att det bara behövs ett fåtal bittra kärnor för att få rejäla förgiftningssymtom, och det är särskilt farligt för småbarn.

Varningen gäller bara kärnorna, så du kan lugnt fortsätta att äta själva frukten.

Att äta kärnor är kanske en riktigt dålig idé, för det finns fler som kan vara giftiga. En annan giftig sak är giftek och det vill du verkligen inte röra vid.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du hälsokost?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Person skjuten i jaktolycka i Surahammar

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

1 timme sedan
45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement. Av bussens 46 passagerare överlevde bara en åttaårig flicka.