Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny upptäckt: Vi dog nästan ut tillsammans med dinosaurierna

- 21/06/2016, 11:13 -
När dinosaurierna dog ut, så försvann över 90 procent av alla däggdjursarter.
1 av 2

När dinosaurierna dog ut, så försvann över 90 procent av alla däggdjursarter.

Pixabay/Montage

Det är betydligt mer än vad man tidigare trott.
2 av 2

Det är betydligt mer än vad man tidigare trott.

Pixabay

Det verkar som att det var nära att det aldrig skulle bli några människor – alls.

De flesta forskare verkar vara överens om att dinosaurierna dog ut för att en jättelik meteorit kraschade in i jorden. Det här triggade en massa klimatförändringar som missgynnade dinosarna men som lämnade fältet öppet för däggdjuren.

Men nu verkar nya fynd tyda på att det inte var så enkelt för våra förfäder att ta över jorden. I Journal of Evolutionary Biology läggs teorin fram att så mycket som 93 procent av alla däggdjur dog av konsekvenserna av smällen. Det här är betydligt mer än vad man trott tidigare.

En anledning till att man inte har sett det här tidigare skulle kunna vara att däggdjuren återhämtade sig väldigt bra. På bara 300 000 år så fördubblades antalet arter, vilket i evolutionära termer är rekordsnabbt.

Det är ganska uppenbart att däggdjuren har klarat sig ganska bra, men de här siffrorna visar på vilken otrolig kraft det kan finnas i ett meteoritnedslag.

Tur att vi klarade oss, va?