Tisdag 21 Sep
Stockholm

Chockerande upptäckten: Växter har ett medvetande

Det verkar som att växter kan göra vissa beslut, och till och med gambla
1 av 2
Det verkar som att växter kan göra vissa beslut, och till och med gambla. Foto: Pixabay/Montage
När de har det knapert är växterna redo att satsa allt på ett osäkert kort
2 av 2
När de har det knapert är växterna redo att satsa allt på ett osäkert kort. Foto: Pixabay

Det verkar dessutom se ut som att vissa växter är riktiga gamblers

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De är kanske inga genier, men nu menar forskare att växter tycks ha någon form av medvetande. Det är israeliska forskare, som intervjuas i Science, som kommit på det här.

Det är faktiskt inte så konstigt som det låter. Vi har väl alla sett att växter kan vända sig mot ljuset, vilket skulle kunna ses som ett väldigt grunt medvetande.

För att se om växters medvetande lät forskare ärtplantor få gambla mellan två krukor. De delade växternas rötter i två delar och planterade dem i två krukor. I den ena var tillgången på näring alltid samma, medan forskarna lät näringen i den andra variera.

När den konstanta krukan hade mycket näring så skickade växten ut mest rötter dit. Men när det fanns för lite näring i krukan där näringsnivån var jämn så skickade växten ut fler rötter till krukan där nivån varierade.

När livet blev svårare för växten, och de alltså inte fick tillräckligt med näring, så tog de alltså en chans och spelade på att det skulle finnas tillräckligt för att de skulle överleva i en mer osäker värld.

Växter har ju inget nervsystem, så de är ju inte "intelligenta" så som vi oftast tänker på det. De verkar däremot ha något sätt att kunna analysera världen runt om kring sig, och det här experimentet är ett första steg mot att kunna ta reda på vad det är.

Om du blir inspirerad av ärtplantorna och vill spela lite, så kanske du vill veta det här enkla knepet för att vinna i kortspel. Och visste du att vi nu kan odla grönsaker på Mars? Undrar om de grönsakerna är extra smarta?

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela