Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så farligt är det att bli slickad i ansiktet av en hund

I en hunds mun finns massor av bakterier, och vissa kan vara farliga

I en hunds mun finns massor av bakterier, och vissa kan vara farliga

Pixabay

Det är dock oftast ingen fara. Men lite äckligt, är det allt.

Det är dock oftast ingen fara. Men lite äckligt, är det allt.

Pixabay

Nyheter | 07/07/2016 09:34

Brukar du få en hej då-puss av din päls-älskling? Kanske är det inte värt risken

Om man inte är hundmänniska är det uppenbart äckligt när en hund slickar en i ansiktet, men många hundälskare ser inga fel i det. Det är dock hundskeptikerna som har vetenskapen på sin sida.

IFLScience berättar om den sjuttioåriga brittiskan som faktiskt höll på att stryka med efter en "dödskyss" från sin hund.

Det kvinnan råkade ut för var förlust av talförmågan, diarréer och allmän förvirring. Därefter drabbades hon av att flera av hennes organ slogs ut, vilket självklart är livshotande.

Orsaken visade sig vara bakterien Capnocytophaga canimorsus, som ibland finns i hundars mun. Eftersom kvinnan inte blivit biten, så måste bakterien kommit via en slick.

Trots att kvinnan var gammal så hade hon inte nedsatt immunförsvar. Däremot så hade hon extrem otur. De bakterier hon drabbades av är ganska vanliga, men det är väldigt få som blir så sjuka som hon blev.

Att bli slickad av din hund är alltså inte helt säkert, men risken för att bli allvarligt sjuk är väldigt liten. Däremot är det fortfarande väldigt äckligt.

Fler saker som är rätt äckliga är den här nya behandlingen mot MS och att farliga bakterier hittas överallt.

Låter du hundar slicka dig i ansiktet?