Söndag 9 Maj
Stockholm

Forskare vill göra insekter till cyborger – det här ska de jobba med

De manipulerade gräshopporna ska fungera som bombletare
1 av 2
De manipulerade gräshopporna ska fungera som bombletare. Foto: Pixabay/ Montage
Det kanske låter som sci-fi, men projektet kan vara i gång om två år
2 av 2
Det kanske låter som sci-fi, men projektet kan vara i gång om två år. Foto: Pixabay

Fjärrkontrollstatueringar, mind-control och slutet för bombhunden. Och allt kan hända inom två år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Landminor dödar tiotusentals varje år, och att få bort dem är en både krånglig och farlig historia. Nu arbetar forskare med en ny lösning som ska blir både säkrare och billigare. Allt som krävs är att man förvandlar gräshoppor till cyborger.

Det är en amerikansk forskare som hoppas kunna använda gräshoppor för att hitta minor, bomber och andra sprängämnen i krigszoner. Science Alert skriver om arbetet, som bland annat kräver att gräshopporna blir möjliga att radiostyra.

Så hur ska det gå till? Forskarna planerar att styra gräshoppans rörelser med hjälp av värmeledande tatueringar på vingarna. Genom att värma vingarna kan insekten styras till rätt ställe, och där börjar själva bombsniffandet.

På gräshoppans rygg kommer det sitta en liten dator, som analyserar de luftprover som insekten tar upp genom sina känselspröt. Om ett farligt ämne hittas så tänds en röd lampa i kontrollrummet, medan en grön lampa betyder att allt är bombfritt.

Men varför inte bara bygga en minidrönare som sköter det här? Varför krångla med levande djur? Jo, för att naturen helt enkelt är bättre än vi på att skapa saker. En insekts förmåga att uppfatta olika ämnen är otroligt mycket större än någonting vi kan bygga, och därför är det lättare att utnyttja dem istället för att försöka bli lika bra.

I dag så används ofta hundar för att sniffa rätt på bomber, men modifierade gräshoppor är faktiskt bättre på många sätt. För det första är hundar mer svårtränade och eftersom vi inte är direktkopplade till deras hjärnor så kan det bli missar i kommunikationen. Men framför allt så är det otroligt mycket sorgligare om en bombhund blir skadad än att en bombinsekt blir det.

Det händer mycket coolt just nu. Forskare har bland annat kanske löst hur världens sötaste djur kan få nya ben. De har även hittat ett medvetande hos växter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela