Tisdag 21 Sep
Stockholm

Ny algoritm läser dina mejl – avslöjar om du ljuger

Algoritmen upptäcker lögner i text mycket bättre än vad en människa gör
1 av 2
Algoritmen upptäcker lögner i text mycket bättre än vad en människa gör. Foto:
Den är därför mycket säkrare än en klassisk lögndetektor
2 av 2
Den är därför mycket säkrare än en klassisk lögndetektor. Foto: Pixabay

Genom att analysera sättet du skriver upptäcker algoritmen dina lögner – mycket bättre än vad en människa gör

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det klassiska sättet att mäta om någon ljuger är ju med en lögndetektor som mäter bland annat blodtryck och svettning för att veta om något inte talar sanning. Problemet är att dessa sällan är särskilt bra. Kanske borde man helt enkelt kolla efter lögner någon annanstans än på lögnarens kropp? Nu tror forskare att svaret kan ligga i språket.

Det är i The Telegraph som de brittiska forskarna förklarar vad de utvecklat: en algoritm som avslöjar lögner i skriven text.

Vi människor är faktiskt ganska kassa på att upptäcka lögner, och hittar bara rätt 54 procent av gångerna. Det är alltså bara lite bättre än att bara gå på chans. Algoritmen kan däremot plocka ut lögnaren i 70 procent av fallen, och forskarna tror dessutom att de kan göra den ännu bättre.

De starkaste tecknen på att någon är en lögnare är att de undviker personliga pronomer, exempelvis jag och mitt. Istället så stoppar lögnaren in massa onödiga adjektiv, och beskriver saker som strålande, fruktansvärda eller helt formidabla. Det här tror man är för att lögnaren vill dra sig undan från lögnen, samtidigt som extraorden är till för att dölja det.

Den främsta orsaken till att algoritmen utvecklades är för att den ska hjälpa organisationer att upptäcka spam och internetbedrägerier. Den kommer alltså inte primärt användas för att kolla privatpersoners smålögner, men i teorin skulle den funka på allt från facebookinlägg om hur god en måltid är till att bedöma någons tinderprofil.

Det verkar alltså som att det kommer bli hårdare tider för nätets alla lögnare. Men det kommer ju inte att drabba dig. Eller?

Svär du ofta? Det kan betyda att du är extra smart. Om du däremot föredrar gymmet framför löparspåret har vi lite dåliga nyheter...

Är du bra på att ljuga?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela