Torsdag 17 Jun
Stockholm

Hjärnträning på mobilen hjälper inte – så blir du smartare på riktigt!

Mobilspel som ska göra dig smartare är en miljardindustri, men ny forskning säger att de inte funkar. Vad ska du göra för att bli smartare på riktigt?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En snabb koll i din närmaste app-butik visar att kategorin "brain training" är väldigt populär. Det här är spel som ska boosta din IQ och helt enkelt göra dig smartare. Nu säger dock forskare att de inte funkar. Enligt en ny studie, som Vox, skriver om, så är eventuella framsteg bara placebo.

Det hela kollades med ett experiment där två grupper fick göra ett intelligenstest före och efter en timmes spelande av hjärnspel. Den ena gruppen visste att det som testades var intelligensen, medan den andra gruppen bara gjorde det för att få extra meritpoäng. Och vad blev resultatet?

Jo, gruppen som visste att de testade intelligensen höjde sin IQ med fem poäng, medan kontrollgruppen inte blev bättre. Båda grupperna hade alltså spelat spelet, men bara en grupp fick effekt. Det experimentet visar är att förväntningar och motivation betyder jättemycket för hur väl du klarar olika intelligenstester, för självklart blir du inte smartare av att bara spela ett spel en timme.

När du spelar ett hjärnträningsspel så blir du bättre på att lösa precis det spelets uppgifter. Det kan därför kännas som att du blir smartare, fast du egentligen bara lär dig att lösa ett väldigt specifikt problem snabbare. Att höja sin intelligens på riktigt är dock mycket svårare.

De enda sätten att höja intelligens som det finns konkret forskning på handlar mycket om ens barndom. Exempelvis har man sett att bly är dåligt och att brist på jod kan sänka ett barns intelligens med tio punkter. Vad som höjer din intelligens är att plugga. Skolarbete tycks, kanske för att du gör det i så många år, utveckla din hjärna på ett sätt som några timmar mobilspelande inte kan göra.

Men tyvärr är intelligens mest medfödd och svår att göra något åt. Däremot kan du alltid lära dig mer och få mer kunskap. Dessutom blir världen allt smartare. Vår kollektiva IQ höjs faktiskt med ett par punkter varje decennium, främst på grund av att fler och fler får bra mat och utbildning.

Kolla din intelligens genom att testa vad du minns från skolan. Eller bara se till att svära mycket...

Kommentera
Kopiera länk
Dela