Därför dog dinosaurierna ut – så kan vi slippa drabbas av samma sak

- 08/07/2016, 16:11
Dinosaurierna drabbades av både vulkanutbrott OCH en jättestor meteorit. Otur!
1 av 2

Dinosaurierna drabbades av både vulkanutbrott OCH en jättestor meteorit. Otur!

Pixabay/ Montage

De båda katastroferna orsakade klimatförändringar som gjorde att dinosaurierna dog ut.
2 av 2

De båda katastroferna orsakade klimatförändringar som gjorde att dinosaurierna dog ut.

Pixabay

Det verkar som att det var maximal otur som ledde till en av världens största massutrotningar. Hur stor är chansen att det händer igen?

Att dinosaurierna har dött ut, det kan vi väl alla vara rätt överens om. Varför de dog ut har varit mer osäkert, men de stora teorierna har varit meteoritnedslag eller vulkanutbrott. Nu verkar det dock som att det var båda. Otur.

Forskare har kommit fram till det här genom att undersöka musselfossil, skriver Science. När den stora meteoriten träffade jorden så höjdes havets medeltemperatur med drygt en grad, vilket orsakade att massvis med arter dog ut. När vulkaner dessutom började få utbrott över hela Indien en sisådär 150 000 år senare så hoppade temperaturen upp sjuka 7.8 grader. Då var det få arter som hade någon chans.

Det som orsakade dinosauriernas död var alltså en slags höger-vänster kombo av maximal otur. Det är väldigt otroligt att något liknande kommer att hända igen, men det betyder inte att vi är helt säkra. Det som faktiskt dödade de flesta av jordens arter var ju att jordens temperatur ökade.

Vad vi kan lära oss av dinosaurernas otur är väl att det är en dålig grej när jorden blir varmare. Det kanske inte verkar som så mycket med någon grad hit eller dit, men det kan få förödande konsekvenser. Fråga bara dinosaurierna. Eller nej, för de DOG!

Det var verkligen inte helt lugnt för däggdjuren heller. Visste du att vi nästan dog ut med dinosaurierna? Djur dör ju i och för sig fortfarande. Bland annat ligger Doris ganska risigt till.