Trodde du att getter var lite dumma? Ny forskning kommer få dig att tänka om.
1 av 3
Trodde du att getter var lite dumma? Ny forskning kommer få dig att tänka om. - Foto: Pixabay/ Montage
Getter är nämligen minst lika smarta som hundar.
2 av 3
Getter är nämligen minst lika smarta som hundar. - Foto: Pixabay
Dessutom kan getter forma emotionella band till människor, något man tidigare trott att husdjur kunnat.
3 av 3
Dessutom kan getter forma emotionella band till människor, något man tidigare trott att husdjur kunnat. - Foto: Pixabay

Glöm hundar och katter – därför ska du skaffa en get i stället!

Hundar och katter får maka på sig. Getter kommer att bli ditt nya favorithusdjur!


Har du sett geten som ett ganska tråkigt boskapsdjur? Som inte speciellt kelig och verkligen inte särskilt intelligent? Nu kommer forskning som kan höja getens status rejält, och få dig att ändra din åsikt.

Enligt en studie som beskrivs i Science Alert är getter nämligen lika kapabla att skapa relationer till människor som hundar är. Geten har med andra ord potential att bli en lika kärleksfull och trogen livskamrat som din hund.

Tidigare har man trott att förmågan att kommunicera med människor bara funnits hos djur som fötts upp för att hållas som husdjur, men nu visar det sig alltså att getter är minst lika bra på det. Det har en grupp brittiska forskare kommit fram till genom ett experiment där man lärde 34 getter att öppna locket till en låda som innehöll en belöning.

via GIPHY

När getterna fått göra detta ett antal gånger arrangerades testet så att locket var omöjligt att få upp. Det man då upptäckte var att getterna, när de insåg att de hade stött på problem, vände sig mot personen som höll i testet för att få hjälp. Om personen då var vänd med ansiktet mot geten, fortsatte den att titta en längre stund än om personen istället hade ryggen mot.

Vad innebär då detta? Jo, det tyder på att getterna anpassade sitt beteende efter människans agerande, något som man tidigare bara sett hundar, katter och hästar göra. De sökte kontakt, helt enkelt.

Forskarna, som arbetar på Queen Mary University of London, har tidigare kommit fram till att getter kan konkurrera med hundar även när det kommer till intelligens. Ett test visade att getter var smarta nog att inte bara se om det fanns godis i en viss låda eller inte, utan utifrån det också dra slutsatsen om godis fanns i en annan låda.

via GIPHY

Forskargruppen kommer fortsätta med sina undersökningar på området och vi får väl se om geten i framtiden kommer att ta hundens plats i våra hem. Kanske finns här även en chans att kombinera nytta med nöje, eftersom getter ju faktiskt används för att producera getost. Med andra ord: en lysande möjlighet att tjäna pengar på din nya bästis. Synd bara att det inte är superpraktiskt att ha ett klövdjur inomhus.

En husget blir en ännu bättre idé, när man kommer på att hundar kan vara livsfarliga. Annars verkar väl en axolotl vara ett bra husdjur?

Get
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du ha en get nu?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

1 timme sedan

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

2 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Polisen i Malmö rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.