Fredag 14 Maj
Stockholm

Så skadligt är narcissism – blir allt vanligare

Att ha högt självförtroende är självklart en bra sak, men vad händer när ens ego blir alldeles för uppblåst? Och kan man bota en narcissist?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att vara narcissistisk betyder att man sätter sig själv i centrum. En narcissistisk person tycker helt enkelt att den egna personen är lite snyggare och bättre än alla andra. Oftast så kan det till och med vara en positiv egenskap, men ibland kan det gå så långt att det blir en riktig psykologisk störning.

I minilektionen från TedEd så beskrivs de två sorterna av frisk narcissism. Dessa är grandios och sårbar narcissism, där den första sorten är mest klassisk. En grandios narcissist söker makt och uppmärksamhet. Den här typen hittar man ofta bland politiker och kändisar och andra högstatusjobb. Sårbara narcissister är istället ofta tysta, men deras uppblåsta självkänsla gör dem väldigt avundsjuka på andras framgång.

Kortsiktigt så kan narcissism leda till att man når väldigt långt och uppnår stora mål, men i det långa loppet så vinner de dåliga sidorna över de bra. Narcissistens självupptagenhet gör att den som ledare ofta tar dumma beslut. Narcissisten själv mår ofta ganska bra, men de runt omkring kan verkligen lida.

Narcissistisk personlighetsstörning är däremot ganska allvarligt, då ens narcissistiska självbild tar över hela en liv. Det drabbar bara någon procent av befolkningen och är vanligare hos män. De här personerna saknar empati och kräver att bli beundrade.

Narcissism är till stor del genetiskt, men även miljö är viktigt. Det ser man bland annat på att antalet narcissister blir fler och fler, ju mer individualiserat samhället blir.

Men om det är en del av personligheten, kan då narcissister bli "bättre"? Ja, genom terapi eller träning i att bry sig om andra människor kan de narcissistiska dragen slipas ner. Och trots att narcissism kan ge dig ett kortsiktigt försprång är det bäst för alla inblandade om narcissisten bryr sig lite mindre om sig själv.

Men allt narcissistiskt beteende är inte dåligt. Selfies får dig exempelvis att må bättre. Men om du utseendefixerat plockar dina näshår kan du utsätta dig för livsfara.

Är du lite narcissitisk?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela