Lördag 15 Maj
Stockholm

Forskare: Selfies gör att du har roligare

Forskning visar att när du fotar en händelse så kommer du njuta av den mer, och minnas den som bättre
1 av 2
Forskning visar att när du fotar en händelse så kommer du njuta av den mer, och minnas den som bättre. Foto: John Locher
Det gäller dock bara om du tar fotona för din egen skull.
2 av 2
Det gäller dock bara om du tar fotona för din egen skull. Foto: AP / Francois Mori

Det kanske verkar ytligt att vi ständigt måste fota allt i från vår lunch till vårt eget ansikte, men nu verkar det som att fotandet faktiskt gör att vi uppskattar det vi ser mer

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Om en brunch inte är Instagrammad – har den då hänt? Nu säger vetenskapen att den åtminstone blir bättre om du har gjort det.

Det är i en nyss avslutad femårsstudie som amerikanska forskare gjort som fynden presenteras. I Boston Globe berättar huvudförfattaren Kristin Diehl mer om studien, som bland annat kommit fram till att bara tanken på fotografering gör en upplevelse bättre.

Forskarna lät försökspersoner göra olika trevliga aktiviteter, som en guidad busstur eller en lunch på ett mysigt ställe. Några fick fotografera sin upplevelse, medan andra skulle uppleva den helt utan tekniska hjälpmedel. Något förvånande, för alla som stör sig på dem som alltid måste hitta snyggaste vinkeln på sin tallrik, så hade de som fotade roligare än de andra.

När man ska ta en bild så måste man välja vad man vill fånga. Det verkar som att det är precis det här valet, den här extratanken på sin omvärld, som gör att de som fotar upplever mer. Forskarna såg även att de med kameror kollade längre och mer noggrant på saker.

Det verkar däremot som att man inte får samma effekt om man direkt skickar upp sin nytagna bild på sociala medier. Försökspersonerna hade roligare när de fotade, men bara om de bilderna var till för deras egen skull.

Det finns även en stor fara med det här. Om man tar bilder på något obehagligt eller saker man inte gillar, så blir den känslan också förhöjd. Om du vill få rätt effekt ska du alltså fokusera på att rikta dina kamera mot det som får dig att må bra.

Vet du hur länge du ska kolla någon i ögonen, för att den inte ska tycka att du är obehaglig? Och nu när vi talar om obehagligt: forskare har lyckats plantera in falska minnen i folks hjärnor.

Brukar du fota allt?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela