Fredag 14 Maj
Stockholm

De här djuren ser söta ut – är egentligen jätteläskiga

Världens sötaste djur är fortfarande djur, och har därför några sjukt ocharmiga drag
1 av 6
Världens sötaste djur är fortfarande djur, och har därför några sjukt ocharmiga drag. Foto: Wikimedia Commons/ Montage
Nyckelpigor har könssjukdomar
2 av 6
Nyckelpigor har könssjukdomar. Foto: Wikimedia Commons
Ankor har tveksamt sexliv
3 av 6
Ankor har tveksamt sexliv. Foto: Wikimedia Commons
Uttrar kidnappar varandras barn
4 av 6
Uttrar kidnappar varandras barn. Foto: By Stan Shebs, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=506131
Ju finare Pilgiftgrodan är, desto farligare är den
5 av 6
Ju finare Pilgiftgrodan är, desto farligare är den. Foto: Wikimedia Commons
Näbbdjur är ett giftigt däggdjur
6 av 6
Näbbdjur är ett giftigt däggdjur. Foto: By Stefan Kraft - Selbst fotografiert am 20.9.2004 im Sydney Aquarium., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=657498

De kanske ser söta ut, men under ytan har de här djuren ganska skumma saker för sig. Har du koll på att havsuttrar egentligen är superhemska?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det finns faktiskt en evolutionär fördel med att tycka att vissa djur är söta. De runda, storögda och lite klumpiga djur som vi tycker är allra sötast är ju faktiskt ganska lika människobebisar. Youtubekanalen SciShow påminner oss dock om att man inte ska låta ett sött utseende lura en. Här är de tre värsta exemplen på söta utsidor, med sjukt läskiga beteenden:

1. Nyckelpigor

De här söta små insekterna känns ju som ett härligt sommartecken, som dessutom bekämpar bladlöss. Men visste du att vissa i vissa arter har så mycket som 80 procent av pigorna könssjukdomar? Inte så mysigt. Om man dessutom lägger till att de ibland blir kannibaler, så får man ju en rätt ändrad bild av dem.

2. Ankor

De flesta fåglar reproducerar sig med hjälp av en kloaköppning, men inte ankor inte. Ankhanar har istället en korkskruvsformad penis. Varför har han det? Jo, för att det ska bli lättare att tvinga honor till parning. Men honorna kämpar tillbaks med ett eget skruvat könsorgan, som dessutom är som en labyrint. När hon verkligen vill para sig så kan hon slappna av, så att labyrinten blir riktigt lätt att lösa. You go, girl!

3. Havsuttrar

Hur ulliga och söta som helst, men det visar sig att även havsuttrar är riktiga as. Havsutterhannar kan nämligen hålla en honas unge som gisslan, för att tvinga till sig mer mat. Sjukt ocharmigt och ganska otippat. De håller ju liksom handen när de sover, så man trodde ju att de var okej.

Ett par hedersomnämnanden bland läskiga sötdjur är pilgiftgrodor, som är farligare ju färggladare de är, och näbbdjur, som är ett giftigt däggdjur.

Är de ändå mer söta än läskiga?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela