Big Bang-teorin kan vara fel – ny modell ändrar allt

Big Bang är vetenskap som alla känner till, men nu verkar det som att det är fel. Nu finns i stället stöd för en ny teori om hur allt startade


Big Bang-teorin är ju att hela universum skapades ur en enda punkt med oändligt densitet. Ur denna enda punkt skapades allt, och universum expanderar fortfarande i efterverkningarna av "smällen". En ny modell, som Phys.org skriver om, gör att vi kanske får tänka om allt.

I stället för en stor smäll så kanske universum skapades i en stor studs. Denna Big Bounce-teori är inte ny, utan lanserades faktiskt redan 1922, men nu har kanadensiska forskare räknat lite mer på det och hittat nya bevis.

Big Bounce handlar om att universum fungerar som en stor ballong, som hela tiden expanderar eller dras ihop. Vi är nu i en expansionsfas, vilket vi alltså varit sedan vårt universum skapades. Någon gång kommer dock universum dra ihop sig igen, för att sedan explodera ut igen. Problemet har bara varit att man aldrig kunnat förstå hur universum gick från kollaps till att börja växa igen.

Det nya som forskarna kommit fram till är att när universum är totalt hoppressat så gäller inte de vanlig fysiska lagarna. I stället är det kvantfysik som tar över. Kvantfysik är ju de lagar som styr de partiklar som är mindre än atomer, och när de appliceras på Big Bounce så kan vi plötsligt förklara studsen.

För alla som känner att de inte har stenkoll på kvantfysik så är det kanske lite svårt att greppa exakt hur det funkar. Och eftersom ingen av oss kommer vara med för att se hur universum egentligen kommer att sluta så kanske skillnaden mellan smäll eller studs inte känns så viktig. Men att förstå hur allting egentligen började är en av mänsklighetens största frågor, och nu kanske vi är lite närmare ett svar.

Andra saker som är kommer blow your mind är att forskare hittat liv efter döden och att man hittat ett mystiskt morse-meddelande på Mars.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tror du?
Tack för din röst!