Tisdag 27 Jul
Stockholm

Data på DNA – scifi-grejen som funkar på riktigt

Att lagra data på DNA låter kanske konstigt, men det kan lösa väldigt många problem
1 av 3
Att lagra data på DNA låter kanske konstigt, men det kan lösa väldigt många problem. Foto: Pixabay/Montage
Forskare har bland annat lyckats lägga in en video med OKGo på syntetiskt DNA
2 av 3
Forskare har bland annat lyckats lägga in en video med OKGo på syntetiskt DNA. Foto: Faksimil
Vi människor är levande bevis på att DNA är riktigt grymt för att lagra data, så om processen kan bli lättare är möjligheterna enorma.
3 av 3
Vi människor är levande bevis på att DNA är riktigt grymt för att lagra data, så om processen kan bli lättare är möjligheterna enorma. Foto: Pixabay

Ett helt sjukt världsrekord har slagits, och det inkluderar hundra böcker, en musikvideo och syntetiskt DNA

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Alla dina gener, allt du är och allt du kommer att bli, finns lagrat i ditt DNA. Det är otroligt mycket information, och DNA är alltså världens bästa hårddisk. Det här försöker forskare utnyttja, och nu har ett forskarlag från Microsoft och University of Washington tagit världsrekord i att lägga in data på DNA.

De har lyckats trycka in inte mindre än 200 megabytes av data på syntetiskt DNA. Det som lagts in är de mänskliga rättigheterna på hundra olika språk, de hundra första böckerna i Gutenbergsprojektet och, något förvånande, videon "This to Shall Pass" med bandet OKGo.

Men varför krångla med att lägga in info på DNA? Kanske för att bara ett gram DNA har potential att rymma en biljon gigabytes. I en värld som kräver allt mer utrymme för data så kan det här helt enkelt lösa en väldig massa problem.

I vanliga fall består digital data av ettor och nollor. DNA består ju i stället för dessa två kombinationer av fyra olika baser. En av utmaningarna är alltså att göra om binär kod, ettor och nollor, till kvadrupel kod. För att sedan läsa DNA:t krävs dessutom en algoritm, som åter igen gör fyra till två.

Så hur ser den här fantastiska processen då ut? Enligt Karin Strauss, som ledde försöken, ser det mest ut som ett provrör fullt med salt. Tur att det är mer spännande än det ser ut.

Andra coola upptäckter som gjorts är att apor kommit in i stenåldern och att dina näshår kan döda dig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela