Din mobil kan få dig att åldras snabbare, precis som allt annat artificiellt ljus.
Din mobil kan få dig att åldras snabbare, precis som allt annat artificiellt ljus. - Foto: TT

Din mobil får dig att åldras snabbare – så undviker du det

Att slippa famla runt i mörker är ju rätt skönt, men det verkar som att alla lampor vi omger oss med kan skada vår hälsa.


En av de absolut största fördelarna med vår moderna värld är ju elektricitet. Särskilt här uppe i norr är elektriskt ljus en typiskt bra grej om man vill ha något slags liv från november till februari. Men nu verkar det som att allt detta ljus, som gör livet så mycket bättre, faktiskt även kan förkorta det.

I Current Biology släpps nu en rapport om att artificiellt ljus kan vara skadligt för din hälsa – och till och med skynda på ditt åldrande.

För att kolla hur långvarigt ljus kan påverka organismer utsatte forskare möss för ständigt ljus i 24 veckor. Effekterna blev stora. Bland annat fick mössen svagare muskler och ben, början till benskörhet och ökad inflammation i kroppen. Men andra ord: mössen åldrades snabbare.

Det går inte med säkerhet att säga att de här resultaten är samma för människor, men det här är ännu en indikation på att dygnsrytm är viktigt för din hälsa. Det är möjligt att det stadiga, starka ljuset uppifrån som mössen levde i är särskilt skadligt, och så lever du förhoppningsvis inte ditt liv.

Det kan dock vara så att allt ljus du utsätts för har samma effekt, och då är det många källor vi talar om: lampor, skärmar och inte minst mobiler.

En positiv sak med detta – ett ljus i mörkret skulle man kanske kunna säga – är dock att effekterna av det ständiga ljuset var reversibelt och alltså gick tillbaka när de stackars mössen äntligen fick lite mörker. Det verkar alltså vara en god idé att ha bra mörkläggningsgardiner och att skippa nattlampan. Det må vara lite läskigt, men det verkar som att mörkret faktiskt är din vän.

Mörkret är alltså snällt. I stället borde du vara rädd för de här jättesöta djuren. Eller så kan du noja över att det finns gigantiska fält av smält berg långt in i jorden som kan orsaka enorma vulkanutbrott.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för mörkret?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.