Torsdag 17 Jun
Stockholm

Ny upptäckt kan förändra livet för bipolära

Gula glasögon verkar kunna lindra maniska episoder, efter bara tre dagar.
1 av 2
Gula glasögon verkar kunna lindra maniska episoder, efter bara tre dagar. Foto: Pixabay
Det verkar till och med fungera bättre än många mediciner.
2 av 2
Det verkar till och med fungera bättre än många mediciner. Foto: Pixabay

Den här upptäckten är kanske mer effektiv än de flesta läkemedel och kan förändra livet för väldigt många människor

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En stor del i bipoläras mani är svårigheter att komma till ro och sova på natten, vilket är ett problem som många säkert kan känna igen. Nu har man testat att använda gula glasögon för att komma till rätta med problemet. Det låter kanske lite skumt, men ännu konstigare är att det faktiskt verkar fungera.

Det är Science Alert som skriver om studien, som har gjorts av norska forskare. De lät en grupp hospitaliserade bipolära bära gulfärgade eller helt genomskinliga glasögon mellan sex på kvällen och åtta på morgonen under tre dagar. Efter den perioden hade de som hade gula glasögon förbättrats radikalt, medan de med klara glasögon knappt sett någon förändring. Det här är potentiellt jättestort, eftersom resultaten faktiskt är mycket snabbare och bättre än vad man brukar få av mediciner.

Man vet inte riktigt varför gula glasögon skulle kunna funka för att dämpa mani. Vad man tror är att blått ljus, som vi får från solen och från alla skärmar vi omger oss med, signalerar vakenhet till hjärnan. Med all teknik så överlastas vår hjärna med det blåa ljuset, och man får därför svårare att somna. Det här blir särskilt tydligt med bipolära, som under sina maniska episoder är väldigt uppskruvade. Gula glasögon, som filtrerar bort blått ljus, skulle alltså motverka överlastningen och låta oss få tillbaka vår naturliga dygnsrytm.

Det här är en ganska liten studie, och det behövs mer forskning för att fastställa resultaten. Om de står sig har det dock potential att förändra livet för oerhört många människor.

Har du semester? Njut ordentligt, för ditt jobb klarar sig utan dig. När du ändå är ledig kan du passa på att jobba på att bli framgångsrik. Här är tre strategier som har vetenskapligt stöd.

Hur bra är det här?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela