Våldsamma spel leder till våld – men det är inte så enkelt som du tror

- 29/07/2016, 10:13
Våldsamma spel verkar faktiskt ha kopplingar till aggressivt beteende och, i förlängningen, våld.

Våldsamma spel verkar faktiskt ha kopplingar till aggressivt beteende och, i förlängningen, våld.

TT NYHETSBYRÅN

Länge har vuxenvärlden förfasats över våldsamma spel. Gamers kallar det moralpanik, men nu verkar det som att deras motståndare kanske har rätt

Hur är det nu: Leder våldsamma spel till mer våld? Båda sidor av frågan har otroligt starka åsikter, men vad säger egentligen vetenskapen?? The Conversation som samlat alla data, och det verkar som att ena sidan har klart mest stöd.

via GIPHY


Det är såklart svårt att göra en undersökning om våldsamma spel faktiskt leder till brottsligt våld. Däremot så har man gjort mängder av studier där man testar hur spel påverkar aggressivt beteende, alltså beteende som är menat att skada andra. Det man har sett är att spelande faktiskt leder inte bara till mer aggressivitet utan även till mindre empati mot andra människor.

Däremot så är det inte säkert att aggressivt beteende leder till faktiskt våld. Faktum är att våld är ganska ovanligt. Dessutom skiljer våld från spel inte från annat overkligt våld som vi utsätts för genom media. Och vi utsätts för mycket. Undersökningar visar att amerikaner konsumerar olika former av media mer än sju och en halv timme per dag.

Så resultaten är kanske inte så märkliga. Man har länge vetat att barn som bevittnar eller utsätts för våld tenderar att reproducera beteendet och själva bli våldsamma. Det är ju alltså inte superkonstigt att tro att även våld som inte är verkligt kan ha viss effekt på beteendet. Men våld från spel och massmedia leder ju självklart inte alltid till våld, för då skulle vi alla vara galna mördare.

Våldsamma spel är alltså inte den enda anledningen till våld, men det finns alltså många bevis för att det kan ha en bidragande effekt. Men det har å andra sidan våldsamma filmer, serier och gifs också...

via GIPHY


Andra saker som kan göra dig förbannad är spoilers. Men (Spoiler Alert) de förstör inte din upplevelse. Myggbett är även ilskeframkallande. Är du extra attraktiv för myggor?