Onsdag 1 Dec
Stockholm

Forskare: Så farligt är det att äta grön potatis

Brukar du slänga potatis som har blivit grön? Är den verkligen giftig?
1 av 2
Brukar du slänga potatis som har blivit grön? Är den verkligen giftig?. Foto: TT/Montage
Det visar sig att den gröna fläcken är helt oskyldig, men att potatisen ändå är giftig.
2 av 2
Det visar sig att den gröna fläcken är helt oskyldig, men att potatisen ändå är giftig. Foto: Janerik Henriksson/TT

Brukar du slänga grön potatis. Det verkar som att det är ett ganska smart drag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vi har väl alla hört att det är farligt att äta grön potatis, men hur farligt är det egentligen? Sanningen verkar vara att det både stämmer, och är helt fel. På samma gång.

Enligt IFLScience ligger det faktiskt en hel del i de här gamla råden. Potatis blir grön för att den utsätts för värme och ljus. Då utvecklas klorofyll, samma ämne som gör alla växter, typ spenat, gröna. Men, tänker du kanske, spenat är ju inte farligt? Du har såklart helt rätt, och faktum är att det gröna klorofyllet på potatisen faktiskt inte är det minsta farligt. Men det betyder inte att grön potatis inte är giftig. Weird, eller hur?

Det är nämligen så att samma ljus och värme som triggar i gång klorofyllet i potatisen även startar produktionen av ett ämne som heter solanin. Solanin kan, till skillnad från det gröna, vara riktigt dåliga nyheter och ge symtom som illamående, diarré, yrsel och kräkningar. Ämnet finns dessutom närmast skalet, strax under den gröna fläcken som alltså är helt oskyldig.

Det är dock okej att äta grön potatis, om du först skär bort den gröna fläcken och den del av potatisen som är strax under. Det är även bra att ta bort eventuella groddar, eftersom även de kan innehålla solanin.

Däremot kanske du märker att en potatis som börjat gro inte smakar lika gott. Om du tvekar om du ska slänga den, kanske du även vill veta att en groddad potatis dessutom har lägre näringsvärde än en som förvarats på rätt sätt.

Summa summarum: Om du har alternativ, så släng den gröna potatisen. Det är trots inte värt att chansa, och illamående är ju kanske det värsta som finns. Om det är panik: Skär bort det gröna och ät potatisen. Och sen får du gå och handla, så du slipper hamna i den här situationen igen.

Andra saker som kan vara farliga är att titta på tv och att dubbeldippa. Bara så du vet...

Äter du grön potatis?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela