Brukar du slänga potatis som har blivit grön? Är den verkligen giftig?
1 av 2
Brukar du slänga potatis som har blivit grön? Är den verkligen giftig? - Foto: TT/Montage
Det visar sig att den gröna fläcken är helt oskyldig, men att potatisen ändå är giftig.
2 av 2
Det visar sig att den gröna fläcken är helt oskyldig, men att potatisen ändå är giftig. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Forskare: Så farligt är det att äta grön potatis

Brukar du slänga grön potatis. Det verkar som att det är ett ganska smart drag.


Vi har väl alla hört att det är farligt att äta grön potatis, men hur farligt är det egentligen? Sanningen verkar vara att det både stämmer, och är helt fel. På samma gång.

Enligt IFLScience ligger det faktiskt en hel del i de här gamla råden. Potatis blir grön för att den utsätts för värme och ljus. Då utvecklas klorofyll, samma ämne som gör alla växter, typ spenat, gröna. Men, tänker du kanske, spenat är ju inte farligt? Du har såklart helt rätt, och faktum är att det gröna klorofyllet på potatisen faktiskt inte är det minsta farligt. Men det betyder inte att grön potatis inte är giftig. Weird, eller hur?

Det är nämligen så att samma ljus och värme som triggar i gång klorofyllet i potatisen även startar produktionen av ett ämne som heter solanin. Solanin kan, till skillnad från det gröna, vara riktigt dåliga nyheter och ge symtom som illamående, diarré, yrsel och kräkningar. Ämnet finns dessutom närmast skalet, strax under den gröna fläcken som alltså är helt oskyldig.

Det är dock okej att äta grön potatis, om du först skär bort den gröna fläcken och den del av potatisen som är strax under. Det är även bra att ta bort eventuella groddar, eftersom även de kan innehålla solanin.

Däremot kanske du märker att en potatis som börjat gro inte smakar lika gott. Om du tvekar om du ska slänga den, kanske du även vill veta att en groddad potatis dessutom har lägre näringsvärde än en som förvarats på rätt sätt.

Summa summarum: Om du har alternativ, så släng den gröna potatisen. Det är trots inte värt att chansa, och illamående är ju kanske det värsta som finns. Om det är panik: Skär bort det gröna och ät potatisen. Och sen får du gå och handla, så du slipper hamna i den här situationen igen.

Andra saker som kan vara farliga är att titta på tv och att dubbeldippa. Bara så du vet...

/
/
Mat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du grön potatis?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Sveriges Radios app ligger nere

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.