Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2444
reaktioner idag

Det här tror andra om dig – baserat på ditt utseende

Hur andra ser på dig verkar kunna påverka ditt liv hur mycket som helst.

Ditt ansikte påverkar hur andra ser på dig. Dessutom verkar det som att de, åtminstone ibland, kan ha rätt.

Är du exempelvis snygg, så tror folk dessutom att du är smart.

Varje gång du möter en ny människa gör du en snabb bedömning av vem den här personen är. Detsamma gäller såklart när andra träffar dig. Men vad säger egentligen ditt utseende om dig? IFLScience har sammanställt vad vetenskapen säger.

Livet är orättvist: Om du är snygg, tror folk att du dessutom är smart. På grund av den så kallade gloriaeffekten så ser vi människor som upplevs snygga som bättre även på andra områden. Vi tror att snyggona är intelligentare och mer drivna, och det går så långt att attraktiva människor faktiskt tenderar att ha högre lön.

Om du ser ut som en lång person ses du som en bättre ledare. Det här kollades i en studie från 2013 där deltagare fick försöka avgöra hur lång en person var bara utifrån ansiktsbilder. Det roliga är att ju längre de trodde att en person var, desto bättre ledare tänkte de sig att personen var.

En lite oroväckande grej är att om du ser opålitlig ut kan det få stora konsekvenser för ditt liv. Det är inte helt klarlagt exakt vad som gör att någon ser lite skum ut, men i en amerikansk studie på människor som dömts till mord kunde man se en oroväckande trend. De som såg opålitliga ut hade i högre grad dömts till döden än de som såg "ärligare" ut. Mest skrämmande är att det här även stämde när man kollade på människor som dömts, trots att de var oskyldiga. Ditt utseende har alltså betydelse för hur hårt du döms. Åtminstone i USA.

Mycket av det här kanske är fördomar, och det är såklart alltid värt att ge någon en andra chans. Men, och det är ett rätt stort men, vi är faktiskt ganska bra på att läsa av människors personlighet från deras ansikten. I en studie från University of Texas så lyckades försökspersoner bland annat bedöma hur utåtriktade, religiösa och självsäkra människor var bara genom att se deras porträtt. Detta gällde för övrigt oavsett om det var stela poser, eller avslappnade selfies.

Hur du ser ut påverkar alltså hur andra tror att du är. Om du har tur leder det till att du får högre lön, medan otur kan leda till hårdare straff. Det är alltså värt att tänka på att det faktiskt är insidan som räknas.

Visste du att solsystemets värsta plats just har blivit värre? Dessutom är det faktiskt så att våldsamma spel leder till riktigt våld.

Är du bra på att läsa ansikten?

Mer:

Nya sportfusket – svårare att spåra och kanske redan här