- Foto: Faksimil/ Montage

Hur ser aliens ut? Vetenskapen har faktiskt ganska bra koll

Filmer har gett oss en idé om hur utomjordingar ser ut, men vetenskapen har en lite annan idé. Och allt beror på evolution.


Vi har sett massa utomjordingar på film, men vetenskapen har en lite annan bild av hur intelligent liv där ute ser ut. I The Conversation diskuteras vad vi kan förvänta oss.

Allt liv på jorden har en gemensam släkting där i urtiden, men sedan den kambriska explosionen har vi fått en planet full av de mest skilda livsformer. Däremot kan man se att naturen har format djur på liknande sätt, och genom att studera det kan vi kanske förstå hur aliens ser ut.

En delfin och en tonfisk ser ganska lika ut, men är ju väldigt skilda djur. Att de är lika beror på att de formats av liknande omständigheter, och alltså fått den optimala formen för att röra sig genom vatten. På samma sätt är det antagligen så att varelser på andra planeter äter antingen andra djur eller någon form av växter, så alltså behövs det någon form av mun. En mun gör att det finns en fram och en baksida, och det är bättre att röra sig med munnen i framänden. En fast yta att röra sig på kräver någon form av utskott att röra sig på, som flageller eller ben. Det här är alltså ungefär vad vi kan vänta oss, och det känns ju ganska bekant.

Däremot är det mindre troligt att det är enorma, smarta insekter där ute. Detta trots att insekter är den absolut största gruppen av djur på jorden. Insekter kan nämligen inte bli hur stora som helst, eftersom de då kollapsar under tyngden av sina exoskelett, och det verkar som att en hjärna måste ha en viss storlek för att kunna bli riktigt intelligent.

När vi letar efter liv i universum så koncentrerar vi oss på att hitta jordliknande planeter, för där kan vi förstå hur liv skulle kunna se ut. I ett oändligt universum är det lättare att leta efter det vi kan förstå, i stället för det vi inte än kan greppa.

Vet du att kyla ha en fördel, åtminstone om du lider av diabetes typ 2? Värt att hålla i minnet, nu när sommaren går mot sitt slut. Och vet du egentligen vad som händer i din hjärna när du blir åksjuk? Det är faktiskt rätt dramatiskt.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
Vilken alien vill du träffa?
Tack för din röst!