Vad händer i din hjärna när du dygnar?
När du dygnar, alltså är vaken en hel natt, sker rätt skumma saker i din skalle. Nu har forskare tagit reda på exakt vad som händer.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Om du någon gång dygnat, alltså varit vaken en dag, en natt och sedan en dag igen, så vet du att man då blir rätt mosig i huvudet. Nu vet dock forskare, som presenterar sina fynd i IFLScience, exakt vad som egentligen händer i huvudet på dig när du är riktigt, riktigt trött.
Sömnbrist gör dig lite dummare, lite kallare och massa mer irriterad. En intressant sak är dock att du inte blir tröttare ju längre du varit utan sömn. Det som styr hur trött du känner dig är i stället din dygnsrytm. Du kommer alltså att känna dig tröttare under tiden då du vanligtvis sover, oftast natten, än senare då du oftast är vaken. Det här gör att du är mer påverkad av sömnbristen under din biologiska natt än dagen efter.
Men hur funkar det här egentligen? Det som händer är att din hjärna skickar ut ämnen som gör dig tröttare under natten, och halten ökar ända fram till ungefär åtta på morgonen. Det kan kanske verka lite konstigt, men det beror på att när du sover så vilar du ju upp dig, så det krävs mer för att du ska fortsätta sova efter det akuta sömnbehovet blivit fyllt.
På samma sätt skickas det ut ämnen som håller dig vaken om dagen, och den halten ökar ända tills det är dags att sova. Men trots att du mår bättre kommer du ändå inte nå upp till din vanliga nivå, förrän du fått sova.
När forskare vid University of Surrey kollade i hjärnan på människor med sömnbrist såg de att olika delar av hjärnan påverkades på olika sätt. Hur det här hänger samman kan vara jätteviktigt för människor som skift- eller nattarbetar eller för de som lider av sömnstörningar.
Klart är dock att din hjärna fungerar olika på natten och dagen, och att om du sitter och pluggar eller arbetar riktigt sent är det kanske lika bra att se till att få lite sömn i stället. Din hjärna kommer nämligen att fungera bättre när du fått sova.
Mammor förändrar sina barns hjärnor, bara genom att röra vid dem. Och nu har forskare kommit på varför du ogillar ljudet av din egen röst.