Lördag 29 Jan
Stockholm

Forskare ger feminister rätt: Kvinnors hjärnor skiljer sig inte från mäns

Män och kvinnors hjärnor skiljer sig inte från varandra på grund av kön.
1 av 2
Män och kvinnors hjärnor skiljer sig inte från varandra på grund av kön. Foto: TT/ Montage
Eventuella skillnader beror i stället på olika erfarenheter. Hjärnan är nämligen väldigt föränderlig.
2 av 2
Eventuella skillnader beror i stället på olika erfarenheter. Hjärnan är nämligen väldigt föränderlig. Foto: Susan Walsh

Man brukade ju säga att män är från Mars och kvinnor från Venus, men nu har forskningen bevisat att det verkligen bara är bluff.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under hundratals år har skillnaderna mellan mäns och kvinnors hjärnor funnits noga dokumenterade, konstigt nog alltid till mäns fördel. Men nu har dock en forskare fått nog, och ryter ifrån ordentligt.

Det är hjärnexperten Gina Rippon som menar att alla undersökningar som visar på könsbaserade skillnader mellan hjärnor är "totalt struntprat", och dessutom sexistiskt.

Den mänskliga hjärnan är föränderlig och påverkas av hur vi lever. Våra upplevelser formar alltså vår hjärna långt mer än vårt kön. De roller som män och kvinnor tilldelas i vårt samhälle förändrar hjärnan mer än vad några som helst medfödda drag gör.

Rippon avslutar med att tillägga att mänskliga kön mer är en skala än något tvådelat. Bara därför är det extremt missledande att dela upp alla i två kön.

Forskaren menar att vi bör se våra hjärnor som mosaik, ett stort pussel där våra upplevelser ger färg och form. Det finns alltså ingen manlig eller kvinnlig hjärna, utan bara mänskliga hjärnor som formas av samhället.

Mer om undersökningen kan du läsa i brittiska Metro.

Om du trodde att män och kvinnor har olika hjärnor, kanske du även gått på de här 5 hjärnmyterna? Och du kanske har glömt din barndom, men det påverkar dig än i dag.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela