Bananen kan vara helt borta – om bara 5 år

- 16/08/2016, 11:45
Bananer riskerar att försvinna helt inom bara ett par år.
1 av 2

Bananer riskerar att försvinna helt inom bara ett par år.

Pixabay/ Montage

Allt beroende på några riktigt elaka svampar.
2 av 2

Allt beroende på några riktigt elaka svampar.

Pixabay

Bananen kan vara helt borta inom bara några år, och allt beror på ett gäng elaka pyttesvampar.

Din frukostsmoothie kan snart vara ett minne blott, då en av huvudingredienserna står inför ett dödligt hot. Bananen, denna fruktskålens trotjänare, riskerar enligt The Science Explorer att bli offer för svampar.

Det finns faktiskt massor av olika sorters bananer, men den som vi kan köpa i affären är alltid en Cavendishbanan och det är just den sorten som är under attack. Den absolut farligaste svampen, som har det spejsiga namnet Sigatoka, orsakar redan nu att så mycket som 50 procent av skördarna förstörs.

Det Sigatoka gör är att orsaka massa svarta prickar och så gör den att bananen mognar alldeles för fort. Prickarna gör bananerna fula och den för snabba mognaden gör att bananerna ruttnar innan de når hit till oss.

Även om det vore lite trist för oss att inte få tillgång till bananer, så vore det så klart en enorm katastrof för länder där bananodling är en viktig näring. Det är därför viktigt att hitta en lösning på problemet.

De forskare nu försöker är att förstå exakt hur svamparna påverkar bananerna, ner på gen-nivå. Om man kan förstå det här kan man kanske ta fram ett bra bekämpningsmedel, som bara slår ut svamparna.

I dag så används stora mängder giftigt bekämpningsmedel på bananer. Det är både dåligt för miljön, för oss som äter dem och för de som arbetar med odlingarna. Dessutom är giftet en stor anledning till att det är så mycket svampangrepp, så det är dessutom en rätt kass lösning. En genetisk modifiering av bananen kan alltså vara ett mycket bättre alternativ.

Men forskarna får skynda sig, för inom bara några år kan svampangreppen bli så svåra att hela bananindustrin slås ut och bananer försvinner helt från våra affärer. Och det vore väl trist?

Andra saker som håller på att försvinna helt är typ alla stora däggdjur. Illa! Och om du inte kan äta banan, kanske du kan äta potatis i stället. Men hur var det nu: är grön potatis giftigt?

Kommer du sakna bananen?