- Foto: Pixabay

Bästa hajfaktan: Hammarhajar simmar på sötaste sättet

De kanske ser läskiga ut, men hammarhajar har ett väldigt roligt sätt att röra sig.


De kanske ses som perfekta simmaskiner, men nu skriver IFLScience att hammarhajen faktiskt verkar ha lite problem. De fungerar nämligen bäst när de simmar på sidan.

Allt bottnar i att hajar naturligt gör just det: bottnar. De har nämligen jättedåligt flyt och sjunker om de inte aktivt kämpar för att hålla sig flytande. De använder sina imponerande bröstfenor nästan som vingarna på ett flygplan och låter dem göra att de fortsätter att hålla sig flytande. Den ikoniska ryggfenan hjälper hajen att snabbt ändra riktning i vattnet, vilket främst används vid jakt.

En av de mest imponerande ryggfenorna har hammarhajen. Den här fenan verkar det dock som att hammarhajen använder på flera olika sätt, vilket alltså är rätt unikt.

Forskare har kollat det här genom att fästa kameror och accelerometrar på några hammarhajar. De upptäckte att hajarna spenderade så mycket som 90 procent av sin tid simmandes på sidan.


När försök gjordes i en vindtunnel med en liten hammarhajsmodell så såg de att det här, ganska onaturliga, sättet att röra sig faktiskt minskande luftmotståndet betydligt. Hammarhajen fuskar alltså genom att använda sin feta ryggfena som lyftfena, och resultatet är ju supersött.

Dessa läskiga djur blir verkligen mindre skrämmande om man tänker att de mest hela tiden simmar omkring och visar magen. Cute!

Visste du att en del av din solbränna kommer från yttre rymden? Och dåliga nyheter för dig som hatar morgnar: De gör dessutom att du blir lättare sjuk.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du hajar?
Tack för din röst!