Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Förkylningen kom från en kamel – och det kan vara dåliga nyheter

- 23/08/2016, 11:18
Förkylningar härstammar från kameler, men det finns farligare sjukdomar att oroa sig för.
1 av 2

Förkylningar härstammar från kameler, men det finns farligare sjukdomar att oroa sig för.

Pixabay/ Montage

Exempelvis skulle den influensaliknande MERS kunna bli farlig i framtiden.
2 av 2

Exempelvis skulle den influensaliknande MERS kunna bli farlig i framtiden.

Pixabay

Det är ganska nyligen som man sett att virus kan spridas mellan djur och människor, men det kan bli riktigt jobbigt i framtiden.

Det verkar som att kameler inte bara är söta och praktiska att ha i ökenklimat, utan även har den dåliga vanan att sprida massa sjukdomar. Science Alert skriver om de nya upptäckterna.

Det var först 2012 som man kom på att virus kan hoppa mellan människa och djur. Det man upptäckte då var att en virusinfektion som heter MERS (Middle Eastern Respiratory Syndrom) kunde hoppa från kamel till människa. När man kollade närmare på vilka andra virus kameler går och drar runt på så insåg man att även den vanliga förkylningen antagligen härstammar från detta ökendjur.

Än så länge är MERS inte ett speciellt stort hot, eftersom varje människa som får det måste ha direktkontakt med en kamel. Det smittar alltså inte direkt mellan människor.

Det dåliga här är att det här antagligen även gällde förkylningen, någon gång för länge sedan. Nu sprids det ju, som vi alla vet, väldigt friskt från människa till människa. Viruset har alltså muterat, och det skulle kunna ske även med MERS.

MERS är ingen rolig sjukdom, och kan ge influensaliknande symtom och diarréer. Det är dessutom extra farligt för de som redan är svaga, exempelvis äldre och barn. De goda nyheterna är att vi lär oss mer och mer om viruset hela tiden, och man ska till och med börja försök för ett vaccin redan nästa år. Förhoppningsvis är vi alltså redo om MERS bestämmer sig för att göra mutationen som förkylning en gång gjorde.

Om du har oturen att bli förkyld kan vi rekommendera de här huskurerna, som faktiskt har vetenskaplig grund. Man har även hittat att kyla kan hjälpa till att behandla vanliga sjukdomen.

Gillar du kameler ändå?