Hur mycket du gillar kaffe kan ha med dina gener att göra.
Hur mycket du gillar kaffe kan ha med dina gener att göra. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Älskar du kaffe? Det kan sitta i generna

Har du druckit många koppar kaffe, eller brukar det räcka med en? Det kan bero på dina gener.


Det är svårt, det där med kaffe. Vissa måste fylla på sina koffeinnivåer hela tiden, medan andra är störande pigga på bara en liten shot espresso på morgonen. Den här skillnaden beror såklart en hel del på tolerans och vanliga gamla vanor, men en del av förklaringen kan även vara genetisk.

Live Science skriver om en ny studie, som hittat en riktig kaffegen. Människor som har haft tur i genlotteriet har en alldeles särskild variation på genen PDSS2. Den här variationen är egentligen en sämre variant, men den har ganska awesome effekter. Den är nämligen dålig på att bryta ner koffein, så då stannar koffeinet alltså längre i kroppen. Mindre kaffe ger mer effekt helt enkelt.

Det verkar vara så att ju mer kaffe man dricker, desto mindre betydelse har genvariationen. Bland italienarna, som inte är högkonsumenter, var skillnaden mellan de med och de utan kaffegenen större än bland holländarna, som tydligen bälgar i sig mycket mer kaffe. För oss svenskar, som alltid hamnar i topp bland världens kaffekonsumenter, är det alltså lite sämre nyheter.

Men om någon tittar konstigt på dig när du häller upp kopp nummer fyra innan kvart över nio, så kan du hänvisa till att din PDSS2 fungerar riktigt, riktigt bra och du bränner igenom koffein fortare än en skogsbrand i Köping.

Vet du varför du är stel på morgonen? Vetenskapen har ett svar. Dessutom verkar det som att kyla kan hjälpa mot diabetes. Hur häftigt?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Älskar du kaffe?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.