Parfym stannar kvar i dagar – kan lösa brott

- 26/08/2016, 15:04
En liten dusch parfym sitter kvar i tyg i flera dagar, och överförs lätt till andra människor.

En liten dusch parfym sitter kvar i tyg i flera dagar, och överförs lätt till andra människor.

Pixabay

Parfym kan hjälpa vid bland annat överfall och sexualbrott, och det behövs bara några molekyler.

Vet ni vad 90 procent av alla kvinnor och 60 procent av alla män har gemensamt? Säkert massa saker, men de är även den grupp som regelbundet använder parfym. Nu kan de här väldoftande molekylerna kanske användas för att lösa brott.

Parfym är förvånansvärt långlivat, och bara några molekyler kan sitta kvar i textilier i flera dagar, skriver BBC som rapporterar om de här forensiska framstegen.

Man hoppas att den här tekniken ska kunna hjälpa till att lösa överfall, sexualbrott eller andra typer av brott där det har funnits kontakt mellan offer och förövare. Det krävs nämligen ett visst mått av direktkontakt, för att parfympartiklarna ska överföras från person till person.

Parfymanalys kommer självklart inte ersätta exempelvis DNA eller fingeravtryck. En parfym delas ju av många människor och är därför inte helt säkra bevis. Däremot så kan det, tillsammans med andra tekniska spår som exempelvis fibrer, måla upp en klarare bild av vad som egentligen skett.

Dessutom: rätt coolt att lösa ett brott bara genom parfym. Man kan säga att man kunde lukta sig till deras skuld på lång väg. Polisen har näsa för att lösa brott. Våldet "lingered like a bad smell".

via GIPHY

Eller blev ni skrivna på näsan nu?

Dricker du väldigt mycket kaffe? Det kan bero på dina gener. Och visste du att fiskar har förvånansvärt spännande liv? Värt att tänka på nästa gång du käkar fish and chips.