5 vetenskapliga tips för att lära du ska lära dig snabbare

I en perfekt värld lär man sig allt direkt, men vi kan nog alla behöva lite vetenskapliga råd för att bli riktigt snabblärda.


Tycker du att det går lite trögt att komma ihåg de där nya glosorna eller att bara minnas exakt hur kaffebryggaren funkar? Det finns faktiskt saker du kan göra för att lära dig saker snabbare. Science Alert har samlat ihop vad vetenskapen har att säga om ämnet, och det finns en hel del att lära sig.

Bryt ner svåra uppgifter i enklare delar
Det är lätt att nya saker verkar onödigt komplicerade, så för att lära dig riktigt fort bör du bryta ner allting i enklare steg. Det är liksom lättare att lära sig böjningsformerna på ett tyskt verb i taget än att direkt ge sig på Goethes samlade verk på originalspråk.

Läs fortare för att lära snabbare
Ju snabbare du kan läsa information, desto snabbare kan du lära dig den. Öva på din förmåga att läsa snabbt eller ta hjälp av olika appar för att kunna öka din läshastighet.

via GIPHY

Prova att göra anteckningar för hand
Det finns studier som visar att du minns mer om du skriver ner det du läser. Enda haken – det funkar bara om du gör det för hand.

Själva handlingen att föra penna mot papper verkar etsa fast kunskap på ett sätt som datorskrift inte kan. Det går helt enkelt för snabbt och är inte tillräckligt kopplat till det du lärt dig. Kanske värt att plocka fram det gamla anteckningsblocket, alltså.

Roliga saker fastnar bättre
Det kan vara svårt att efterleva, men försök att göra det du ska lära dig intressant och roligt. Om du tycker att något är dödligt tråkigt kommer du inte att lära dig något. Hitta den vinkel som gör att du kan hålla intresset uppe. Kanske kan du koppla matteläxan till senaste avsnittet av din favoritserie?

Att multitaska funkar aldrig!
De flesta vet att det inte går att göra flera saker samtidigt, eftersom hjärnan bara kan fokusera på en sak i taget. Det här är extra viktigt när det gäller att lära sig nya saker,eftersom input från olika ställen kan göra att den nya kunskapen helt enkelt inte fastnar. Det kan faktiskt ta upp till en halvtimme innan du återigen kan fokusera, om du byter ämne. Klart du missar massa ny kunskap då.

Så ta det lugnt och gör en sak i taget. Din hjärna kommer att tacka dig.

Roliga framsteg inom vetenskapen: Parfym kan nu hjälpa till att lösa brott, och vi kanske är i en ny geologisk tidsålder.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du använda tipsen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Lokförare skadad i tågkrock

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.