Torsdag 6 Okt
Stockholm

5 vetenskapliga tips för att lära du ska lära dig snabbare

Det finns faktiskt saker du kan göra för att lära dig snabbare, som har stöd i vetenskapen.
Det finns faktiskt saker du kan göra för att lära dig snabbare, som har stöd i vetenskapen. Foto: Faksimil

I en perfekt värld lär man sig allt direkt, men vi kan nog alla behöva lite vetenskapliga råd för att bli riktigt snabblärda.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tycker du att det går lite trögt att komma ihåg de där nya glosorna eller att bara minnas exakt hur kaffebryggaren funkar? Det finns faktiskt saker du kan göra för att lära dig saker snabbare. Science Alert har samlat ihop vad vetenskapen har att säga om ämnet, och det finns en hel del att lära sig.

Bryt ner svåra uppgifter i enklare delar
Det är lätt att nya saker verkar onödigt komplicerade, så för att lära dig riktigt fort bör du bryta ner allting i enklare steg. Det är liksom lättare att lära sig böjningsformerna på ett tyskt verb i taget än att direkt ge sig på Goethes samlade verk på originalspråk.

Läs fortare för att lära snabbare
Ju snabbare du kan läsa information, desto snabbare kan du lära dig den. Öva på din förmåga att läsa snabbt eller ta hjälp av olika appar för att kunna öka din läshastighet.

via GIPHY

Prova att göra anteckningar för hand
Det finns studier som visar att du minns mer om du skriver ner det du läser. Enda haken – det funkar bara om du gör det för hand.

Själva handlingen att föra penna mot papper verkar etsa fast kunskap på ett sätt som datorskrift inte kan. Det går helt enkelt för snabbt och är inte tillräckligt kopplat till det du lärt dig. Kanske värt att plocka fram det gamla anteckningsblocket, alltså.

Roliga saker fastnar bättre
Det kan vara svårt att efterleva, men försök att göra det du ska lära dig intressant och roligt. Om du tycker att något är dödligt tråkigt kommer du inte att lära dig något. Hitta den vinkel som gör att du kan hålla intresset uppe. Kanske kan du koppla matteläxan till senaste avsnittet av din favoritserie?

Att multitaska funkar aldrig!
De flesta vet att det inte går att göra flera saker samtidigt, eftersom hjärnan bara kan fokusera på en sak i taget. Det här är extra viktigt när det gäller att lära sig nya saker,eftersom input från olika ställen kan göra att den nya kunskapen helt enkelt inte fastnar. Det kan faktiskt ta upp till en halvtimme innan du återigen kan fokusera, om du byter ämne. Klart du missar massa ny kunskap då.

Så ta det lugnt och gör en sak i taget. Din hjärna kommer att tacka dig.

Roliga framsteg inom vetenskapen: Parfym kan nu hjälpa till att lösa brott, och vi kanske är i en ny geologisk tidsålder.

Ska du använda tipsen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.