Torsdag 13 Maj
Stockholm

Vitamintillskott är inte så bra som du kanske tror – här är förklaringen

Kan man skippa grönsakerna, och bara käka piller i stället?
Kan man skippa grönsakerna, och bara käka piller i stället?. Foto: Pixabay

Kan man verkligen äta bara skräp och må bra, om man bara käkar vitaminpiller?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Skräpmat är ju så gott, men vi vet att det inte är det nyttigaste. Det vore ju praktiskt om man bara kunde ta ett litet vitaminpiller för att kompensera. Men funkar det verkligen? Nja, säger vetenskapen.

Det finns absolut tillfällen när vitamintillskott är en bra idé. Exempelvis är det bra om gravida tar extra folsyra och för oss nordbor verkar tillskott av vitamin D kunna vara en bra idé.

Men att äta vitamintabletter är inte en garanti för att du verkligen får i dig allt. Kroppen är en komplex maskin, och det är många ämnen som samverkar. Bara för att det finns en viss mängd av ett ämne i din multivitamin betyder det inte alls att din kropp tar upp så mycket.

Dessutom finns det tillfällen när vitamintabletter är riktigt dåliga, eftersom många vitaminer i för stor dos är giftiga. Oavsett detta så är de ofta väldigt dåliga för din plånbok, då många preparat är väldigt dyra.

Det absolut bästa sättet att få i sig alla mikronutrienter är trots allt att äta en nyttig och varierad kost, med riktigt mycket grönsaker. Då vet du att du får i dig vitaminer som din kropp kan ta till sig, och det är även extremt svårt att överdosera.

Så tyvärr kan du inte överleva på dillchips och pillerburkar. Men å andra sidan är ju en fräsch sallad riktigt gott.

Om du vill läsa mer om det här, på engelska, finns det på The Conversation.

Är du smart? Då kan du tacka din mamma! Men är du sjuk? Då kan du skylla på din pappa...

Käkar du vitaminer?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela