Måndag 25 Okt
Stockholm

Därför mår du bättre av att sluta med gluten – det är inte som du tror

Många skär ner på sitt glutenintag och mår bättre. Men beror det egentligen på glutenkänslighet?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det blir vanligare och vanligare att utesluta gluten ur kosten, och många känner att det får dem att må bättre. Men det kan vara så att det inte alls har med gluten att göra.

Det finns en hel del människor som är glutenintoleranta. Glutenintolerans, celiaki, är en allvarlig autoimmun sjukdom som drabbar ungefär en procent av befolkningen. Men det här är inte en siffra som ökar, och det är långt fler som nu väljer att utesluta gluten ur sin kost.

Den glutenkänslighet som många diagnostiserar sig själva med har väldigt lite vetenskapligt stöd. Gluten leder helt enkelt inte till alla de dåligheter som glutenskeptikerna säger.

via GIPHY


Men varför mår då människor bättre när de slutar att äta gluten? Mycket tyder på att det mest är en lycklig slump, eftersom många ställer om sin kost väldigt radikalt när de skär ner på just gluten.

Ofta så är det en människa som äter rätt dåligt, och därför även mår därefter. När personen ska utesluta gluten så skär den ner drastiskt på tomma kolhydrater och skadlig snabbmat och börjar äta mer grönsaker.

Denna mer näringsrika mat kommer att påverka hälsan positivt, alldeles oavsett om man äter gluten eller inte. Det kanske verkar som att det är glutenändringen som lett till viktnedgång, men det är troligare att det är en annan del av livsstilsförändringen som faktiskt är hjälten.

via GIPHY


Det finns även en psykologisk effekt, då tron att man kommer att bli frisk av glutenfritt faktiskt kan göra en friskare. Men när människor väl bestämt sig för att de är känsliga mot något, oavsett om det är gluten eller elektriska fält, är det väldigt svårt att få dem att ändra sig.

Om du mår lite risigt och känner att du vill börja äta lite nyttigare, så är det en strålande idé. Men det betyder inte att du behöver sluta med frukostmackorna eller aldrig mer få sätta tänderna i en riktigt god kanelbulle.

Hos Science Alert kan du läsa mer om hur glutenkänslighet helt enkelt inte är en grej som existerar i verkligheten.

Vi har slagit värmerekord för elfte månaden i rad! "Grattis!" Dessutom verkar det som rika människor har fler insekter i sina hem. "Grattis", till er med.

Kommentera
Kopiera länk
Dela