Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2434
reaktioner idag

Varför är så många kärlekspar så lika? Forskare har svaret

Det verkar faktiskt som att det ligger lite sanning i den där känslan av att kärlekspar ofta är lite kusligt lika.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är klart lika varandra.

Men det är verkligen inte ovanligt.

Faktum är att det till och med kan finnas en evolutionär fördel.

Men det är väl lite härligt att vi pånågot sätt tycker att vi själva är allra snyggast?

Har du tänkt på att par ofta är lika varandra? Det är vanligt i Hollywood, men även i vardagen. Men vad är egentligen hönan och ägget: Blir man kär i någon som liknar en, eller blir par mer och mer lika? Det verkar som att det kan vara lite av en kombo.

En forskare vid Michigan University analyserade foton på par som nygifta och efter 25 års äktenskap och såg att de faktiskt blivit mer lika varandra. Han tror att detta beror på att människor som lever nära varandra börjar kopiera varandras kroppsspråk. Om din partner exempelvis skrattar ofta kommer den få små skrattlinjer i ansiktet. Om du kopierar beteendet kommer även du få dessa linjer. Han såg även att ju lyckligare äktenskap, desto mer lika var paren.

Stella Pictures

En annan studie, denna gång gjord i Liverpool, verkar styrka det här. De lät människor se foton av människor, där det bland bilderna fanns gifta par, och göra bedömningar av deras personligheter. De par som hade varit gifta längst gavs fler gemensamma personlighetsdrag än några andra.

Men det kan även vara så att vi väljer partners som redan liknar oss. Att vara lik är nämligen, så länge det inte finns direkt släktskap, ett slags kvitto på att generna är ok. Inom evolutionärbiologin är det välkänt att "lika söker lika", eftersom det gör att de egna generna har större chans att få genomslag i avkomman.

Stella Pictures

Det kan faktiskt även vara så att par som tycks bli mer lika med tiden faktiskt har varit väldigt lika från början. När vi blir gamla så förändras ansiktsstrukturen och mycket av den "stoppning" som täckt vår benstruktur försvinner. I ett äldre ansikte ser man alltså ofta benstrukturen bättre än hos yngre, så parets likheter syns bara bättre.

Det är alltså inte alls konstigt att vi söker en partner med liknande utseende. Och är det inte en lite härlig tanke, att det snyggaste vi kan tänka oss är något som är likt oss själva?

Mer om de här studierna kan du läsa om på Live Science och PopSci.

Om du slutar äta gluten kommer du antagligen må bättre, men det är inte anledningen du tror... Och det verkar bara finnas fyra olika personlighetstyper. Vilken är du?

Är du lik din partner?

Mer:

Det här händer i din kropp om du har tråkigt varje dag