Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är klart lika varandra.
1 av 4
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är klart lika varandra. - Foto: TT
Men det är verkligen inte ovanligt.
2 av 4
Men det är verkligen inte ovanligt. - Foto: Stella Pictures
Faktum är att det till och med kan finnas en evolutionär fördel.
3 av 4
Faktum är att det till och med kan finnas en evolutionär fördel. - Foto: Stella Pictures
Men det är väl lite härligt att vi pånågot sätt tycker att vi själva är allra snyggast?
4 av 4
Men det är väl lite härligt att vi pånågot sätt tycker att vi själva är allra snyggast? - Foto: Stella Pictures

Varför är så många kärlekspar så lika? Forskare har svaret

Det verkar faktiskt som att det ligger lite sanning i den där känslan av att kärlekspar ofta är lite kusligt lika.


Har du tänkt på att par ofta är lika varandra? Det är vanligt i Hollywood, men även i vardagen. Men vad är egentligen hönan och ägget: Blir man kär i någon som liknar en, eller blir par mer och mer lika? Det verkar som att det kan vara lite av en kombo.

En forskare vid Michigan University analyserade foton på par som nygifta och efter 25 års äktenskap och såg att de faktiskt blivit mer lika varandra. Han tror att detta beror på att människor som lever nära varandra börjar kopiera varandras kroppsspråk. Om din partner exempelvis skrattar ofta kommer den få små skrattlinjer i ansiktet. Om du kopierar beteendet kommer även du få dessa linjer. Han såg även att ju lyckligare äktenskap, desto mer lika var paren.

Stella Pictures

En annan studie, denna gång gjord i Liverpool, verkar styrka det här. De lät människor se foton av människor, där det bland bilderna fanns gifta par, och göra bedömningar av deras personligheter. De par som hade varit gifta längst gavs fler gemensamma personlighetsdrag än några andra.

Men det kan även vara så att vi väljer partners som redan liknar oss. Att vara lik är nämligen, så länge det inte finns direkt släktskap, ett slags kvitto på att generna är ok. Inom evolutionärbiologin är det välkänt att "lika söker lika", eftersom det gör att de egna generna har större chans att få genomslag i avkomman.

Stella Pictures

Det kan faktiskt även vara så att par som tycks bli mer lika med tiden faktiskt har varit väldigt lika från början. När vi blir gamla så förändras ansiktsstrukturen och mycket av den "stoppning" som täckt vår benstruktur försvinner. I ett äldre ansikte ser man alltså ofta benstrukturen bättre än hos yngre, så parets likheter syns bara bättre.

Det är alltså inte alls konstigt att vi söker en partner med liknande utseende. Och är det inte en lite härlig tanke, att det snyggaste vi kan tänka oss är något som är likt oss själva?

Mer om de här studierna kan du läsa om på Live Science och PopSci.

Om du slutar äta gluten kommer du antagligen må bättre, men det är inte anledningen du tror... Och det verkar bara finnas fyra olika personlighetstyper. Vilken är du?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du lik din partner?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.