Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Oväntade tipset som gör dig starkare på gymmet – och en bättre kompis

- 28/09/2016, 10:15
För att bli starkare i gymmet är det en bra idé att kolla lite på en riktigt snyftig film.
1 av 2

För att bli starkare i gymmet är det en bra idé att kolla lite på en riktigt snyftig film.

Pixabay

I studien kolla deltagarna på Stuart: A Life Backwards, en supersorglig film med Tom Hardy.
2 av 2

I studien kolla deltagarna på Stuart: A Life Backwards, en supersorglig film med Tom Hardy.

Faksimil

En forskarteam har hittat ett samband mellan bra prestationer i gymmet och att bli riktigt rejält snyftig.

Önskar du att du kunde förbättra din prestation på gymmet? Prova att titta på en känslosam film innan. Nya forskningsresultat visar nämligen att försökspersoner som fick göra just detta kunde sitta i 90-graders position mot en vägg, så kallad jägarställning, under 13 procent längre tid än vad de hade kunnat innan de såg filmen.

Studien utfördes vid Oxford University. En grupp människor fick se filmen Stuart: A Life Backwards, om en handikappad och vanvårdad pojke och hans osannolika vänskap med en författare, medan en annan grupp fick se en dokumentär som inte alls hade samma gripande handling.

De som sett dokumentären kunde efteråt hålla positionen cirka 5 procent kortare tid än innan, medan resultatet alltså hade förbättrats rejält hos den andra gruppen.

Vad det här beror på är att mängden endorfiner ökar när vi blir känslomässigt berörda, och endorfiner hjälper till att höja vår smärttröskel. Något annat intressant som studien visade var att de som sett den känslosamma filmen kände ett starkare band till de andra tittarna än vad de som sett dokumentärfilmen gjorde.

Enligt forskarna kan det här vara anledningen till att vi tycker så mycket om att se och lyssna till känsloväckande historier – det är helt enkelt bra för vår sociala gemenskap. Forskare har nämligen sett samma ökning av endorfiner hos människor som skrattar, sjunger eller dansar tillsammans.

Med andra ord är det inte bara ett nöje att titta på dramafilmer, utan något som både kan föra oss närmare varandra och hjälpa oss att lyfta tyngre på gymmet. Så fram med näsdukarna, godisskålen och din sorgligaste film och gör dig redo att kombinera nytta med nöje.

Läs studien i sin helhet på Royal Society.

Här är något som borde få dig att snyfta: Vi har krossat alla värmerekord i snart ett år. Och visste du att många svenska kyrkor kan bryta mot lagen?

Gillar du gråtiga filmer?